Kosovsko tužilaštvo: Optužnica zbog lažnih veterana OVK. Mediji: Optuženi ministar KBS-a i zamenik Agim Čeku

Sa protesta u Prištini, Foto: Kallxo
Sa protesta u Prištini, Foto: Kallxo

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv 12 lica zbog sumnje da su oštetili budžet Kosova u slučaju lažnih veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, potvrđeno je iz kosovskog tužilaštva. Među optuženima su i najviši kosovski zvaničnici, javila je Koha.

Osim inicijala okrivljenih, kosovsko tužilaštvo u saopštenju za medije nije iznelo druge detalje o njihovom identitetu.

Koha, međutim, javlja da su među optuženima ministar Kosovskih snaga bezbednosti, Rustem Beriša, zamenik ovog ministra, Agim Čeku, te Nuredin Ljuštaku, Sadik Haljitjaha, Škumbim Demaljiaj, Faik Fazljiu, Fadilj Šurdaj, Džavit Jašari, Ćelje Gaši, Šukri Buja, Ahmet Daku i Smalj Eljezaj.

Optužuju se za „zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja“, kao i za to da je nezakonitim isplatama navodnim veteranima budžet Kosova oštećen za 68.153.533.14 evra, stoji u saopštenju iz tužilaštva.

„Podnesena optužnica za penzijsku prevaru,  ponosan na Kosovo zbog toga što je napravilo ovaj važan korak u borbi protiv korupcije“ – reakcija je američkog ambasadora u Prištini, Grega Delavija, nakon saopštenja o podnetoj optužnici.

Optužnicom je predloženo i da se lažnim veteranima OVK zabrani isplata nezakonito zarađenih penzija do okončanja krivičnog postupka – dodaje se.

Optužnica je podignuta nakon slučaja ostavke tužioca Eljeza Bljakaj koji je radio upravo na slučaju veterana.

On je, prema navodima iz kosovskih medija, otkrio preko 19.000 lažnih boraca OVK. Ostavku je podneo, po sopstvenom priznanju, nakon pretnji i pritisaka. I on je među okrivljene svrstao Berišu i Čekua, odnosno kompletnu Komisiju za verifikaciju veterana Vlade Kosova.

Posle ovog otkrića i ostavke, civilni aktivisti održali su i niz protesta, zahtevajući ostavku glavnog kosovskog tužioca Aleksandra Ljumezija. Od tada su i pojedinačna tužilaštva pokrenula istrage o listama veterana.

Pročitajte još:

U Đakovici počela istraga o listama ratnih veterana

Na protestu civilnog društva: Traže se novi izbori

„Diler veteranima“, „Ljumezi mora kući“: U Prištini traže ostavke zbog lažnih boraca OVK

FHP Kosovo: Haradinaj da povuče izjavu o Bljakaju i izvini se ili da poslanici pokrenu izglasavanje nepoverenja vladi

Kancelarija EU posle ostavke Bljakaja: Bez napada na vladavinu prava, obeshrabrujući signali za one koji se bave osetljivim slučajevima

Samoopredeljenje se pridružuje protestu protiv glavnog kosovskog tužioca

Bivši kosovski tužilac Bljakaj: Nisam imao kome da prijavim pretnje

Komandni lanac prevare u ime OVK: 19.000 nezakonitih „veterana“, godišnje koštaju blizu 40 miliona…

Zašto je blokirana optužnica za lažne „veterane“? Okrivljena kompletna komisija za verifikaciju

Delavi: Žalostan dan za vladavinu prava na KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.