„Diler veteranima“, „Ljumezi mora kući“: U Prištini traže ostavke zbog lažnih boraca OVK

Sa protesta u Prištini
Sa protesta u Prištini, Foto: Kallxo

„Dole vlada“, „lopovi u zatvor“, „odlazi Ljumezi“, „odlazi Ramuše“, „Ramuš harač“, „Aleksandar Ljumezi mali“, „od heroja do nule“, „diler veteranima“, „nema države bez nezavisnog sudstva“, „milion izbeglica kralo kokoške?“ – poruke su sa jučerašnjeg protesta u Prištini. Organizovan je nakon što je specijalni tužilac Eljez Bljakaj podneo ostavku zbog pritisaka i pretnji tokom istrage slučaja preko 19.000 lažnih veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i njegovih tvrdnji da su se glavni kosovski tužilac Aleksandar Ljumezi i pojedini zvaničnici iz pravosuđa mešali u ovaj slučaj i vršili pritisak na njega.

„Ovaj protest je krik ovog društva za zaštitu građana. Ovo je protest zbog kriminala koji nam je načinjen. Ovo je protest protiv onih koji su 20 godina kršili pravo na ekonomski razvoj,“ rekla je Krenare Ljodža iz organizacionog saveta protesta, prenosi prištinski Kallxo.

Protest „Smena tužioca – provere u sudstvu“ organizovala je inicijativa „Protestoj“, koja je u Prištini i ranije bila na čelu protesta posle afere „Pronto“ najviših kosovskih zvaničnika, uključujući sadašnjeg kosovskog predsednika, Hašima Tačija. Optužnica je u međuvremenu podignuta, ali u javnosti nema informacija da je u toku i sudski proces.

Analitičar Imer Muškoljaj podsetio je da su kao inicijativa ranije tražili krivične prijave i političku odgovornost protiv svih uključenih u aferu Pronto.

„Zahtevali smo da to uradi glavni tužilac Ljumezi i njegovi potčinjeni. Optužnica se pojavila, ali mi ne vidimo rezultate,“ rekao je on, prenosi Kallxo.

Protest u Prištini
Foto: Kallxo

„Ovaj čovek brine više o udobnosti jednog ministra koji je optužen, nego da ga kazni za svoje postupke… Mi kao građani svakodnevno čujemo čuvenu rečenicu – ako imate činjenice pošaljite tužiocu! Kojem tužiocu? Taj čovek ne može da podnese krivično gonjenje prema politici. Ljumezi mora da ide kući. Onda može da ima više slobodnog vremena za večere sa optuženima,“ dodao je Muškoljaj.

Političari koji viču uhvati lopova, sami su lopovi, poručio je takođe Muškoljaj, navodeći da neće stati sa protestima.

„Fićfirić“ i „lopov kokošaka“ – termini su kojima je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, nazvao tužioca Bljakaja. Šta se događalo od njegove ostavke i otvorenog pisma, odnosno kakve su još reakcije usledile, čitajte u vestima:

FHP Kosovo: Haradinaj da povuče izjavu o Bljakaju i izvini se ili da poslanici pokrenu izglasavanje nepoverenja vladi

Kancelarija EU posle ostavke Bljakaja: Bez napada na vladavinu prava, obeshrabrujući signali za one koji se bave osetljivim slučajevima

Samoopredeljenje se pridružuje protestu protiv glavnog kosovskog tužioca

Bivši kosovski tužilac Bljakaj: Nisam imao kome da prijavim pretnje

Komandni lanac prevare u ime OVK: 19.000 nezakonitih „veterana“, godišnje koštaju blizu 40 miliona…

Zašto je blokirana optužnica za lažne „veterane“? Okrivljena kompletna komisija za verifikaciju

Delavi: Žalostan dan za vladavinu prava na Kosovu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.