Kosovski vrhovni sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine

Shutterstock

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vrhovni sud potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine na Kosovu.

Arsić je u decembru prošle godine osuđen za nasilje protiv albanskog stanovništva u maju 1999. godine. Slučaj se dogodio u naselju „Emšir“. Prisilili su žrtve da piju alkohol i pevaju srpske pesme. Usled nasilja koje su pretrpele, Osnovni sud je ocenio da žrtve J.Š (J.Sh.) i S.Š. (S.Sh) pate i danas.

U međuvremenu, u saopštenju za javnost u sredu, Vrhovni sud je saopštio da je odbacio kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti.

„Vrhovni sud primećuje da su sudovi nižih instanci, posebno prvostepeni, sveobuhvatno pružili dovoljno obrazloženja za sve izvedene dokaze, a takođe i u pogledu zaštite osuđenog. Stoga, kako je utvrdio prvostepeni sud u svojoj presudi i čiji je nalaz u potpunosti odobrio Vrhovni sud, „kostur optužnice se zasniva na iskazima oštećenih, odnosno svedoka S. i J.Š (Sh)., stoga s pravom, njihova svedočenja su bila odlučujući dokaz u ovom krivičnom predmetu“, navodi se u saopštenju.

„U presudi se dalje navodi da se iskazi svedoka ocenjuju u celosti kao verodostojni i dosledni dokazi, te da Vrhovni sud u potpunosti odobrava zaključke sudova nižih instanci“.


KoSSev: Izricanje prvostepene presude Arsiću osudila je tada Kancelarija za KiM, navodeći da je reč o još jednoj u nizu „skandaloznih“ odluka sudskih instanci u Prištini.

A toko je bilo i nakon ove odluke Vrhovnog suda Kosova.

Kancelarija za KiM oglasila se da nas navodeći da smatra da je potvrđivanje presude Arsiću novi u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine.

„Nedopustivo je i sramotno da se Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćuje pravo na pravično suđenje i da se oni proganjaju i terete po tajnim optužnicama i osuđuju na višegodišnje kazne zatvora, bez čvrstog utemeljenja na dokazima, uz brojne povrede njihovih prava“, poručili su.

Precizirali su da ni Apelacioni, kao ni Vrhovni sud, opšte nisu razmatrali stav Arsićeve odbrane o, tvrde, potpuno protivrečnim iskazima oštećenih u ovom slučaju, iako su dvojica oštećenih u svojim izjavama navodili potpuno različite verzije istog događaja.

Kancelarija za KiM navodi da Arsićev advokat već priprema žalbu kosovskom Ustavnom sudu u kom će izneti ove argumente, ali i, dodaju, druge procesne povrede u slučaju Nenada Arsića.

KoSSev: Podsetimo, Sudsko veće posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini osudilo je Nenada Arsića iz Čaglavice 24. decembra na šest godina zatvora zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

U optužnici se navodi da je Arsić u svojstvu pripadnika policijskih snaga rezervne jedinice 21. maja 1999., u saizvršilaštvu sa drugim, još uvek nepoznatim licima, učestvovao u akciji usmerenoj protiv albanskog civilnog stanovništva.

Arsiću se stavljalo na teret da je sa drugim osobama „nečovečno postupao prema J.Š. i S.Š u prištinskom naselju Emšir, narušavajući im telesni integritet, mentalno zdravlje“.

Arsić je Jakupa Šalju primorao da pije alkohol i peva srpsku pesmu „Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala“, preneo je tada Kallxo tekst optužnice.

Tužilaštvo je ujedno poručilo da je tada Arsić zajedno sa drugim osobama prisvojio deo imovine albanskog stanovništva u naselju „Emšir“, što, prema optužnici, ne može biti opravdano vojnim potrebama.

Arsićev advokat izjavio je za RTS da sudija tokom izricanja prvostepene presude nije dala obrazloženje zbog čega je Arsić kriv, te koji su dokazi uverili sud da donese ovakvu presudu, te da Specijalno tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Arsić je uhapšen 22. oktobra 2019. godine na prelazu Merdare i od tada se nalazi u zatvoru visoke bezbednosti u Podujevu.


Više o slučaju Arsića u posebnim vestima:

Priština: Nenad Arsić osuđen na šest godina zbog ratnog zločina

Nenad Arsić se izjasnio nevinim na optužbe o ratnom zločinu

Još dva meseca pritvora Nenadu Arsiću iz Čaglavice

Nastavljeno suđenje Nenadu Arsiću

Optužnica protiv Srbina za ratni zločin na Kosovu

Još dva meseca pritvora Nenadu Arsiću iz Čaglavice

Merdare: Uhapšen Srbin iz Čaglavice

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.