Priština: Nenad Arsić osuđen na šest godina zbog ratnog zločina

Osnovni sud u Prištini
FOTO: Osnovni sud u Prištini

Sudsko veće posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini osudilo je Nenada Arsića iz Čaglavice na šest godina zatvora zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, javio je RTS.

U optužnici se navodi da je Nenad Arsić, u svojstvu pripadnika policijskih snaga rezervne jedinice 21. maja 1999., u saizvršilaštvu sa drugim, još uvek nepoznatim licima, učestvovao u akciji usmerenoj protiv albanskog civilnog stanovništva, prenosi Kallxo.

Arsiću se stavlja na teret da je sa drugim osobama „nečovečno postupao prema Jakupu i Skenderu Šalji u prištinskom naselju Emšir, narušavajući im telesni integritet, mentalno zdravlje“.

Arsić je Jakupa Šalju primorao da pije alkohol i peva srpsku pesmu „Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala“, prenosi Kallxo tekst optužnice.

Tužilaštvo dalje navodi da je tada Arsić zajedno sa drugim osobama prisvojio deo imovine albanskog stanovništva u naselju „Emšir“, što, prema optužnici, ne može biti opravdano vojnim potrebama.

Reč je o prvostepenoj presudu i na nju će odbrana Arsića da uloži žalbu.

Arsićev advokat izjavio je za RTS da sudija u ovom predmetu tokom izricanja presude nije dala obrazloženje zbog čega je Arsić kriv, te koji su dokazi uverili sud da donese ovakvu presudu.

On je podsetio da je od ranije stav odbrane da Specijalno tužilaštvo nije dokazalo svoju optužnicu, te da se posle glavnog pretresa nije van razumne sumnje utvrdila Nenadova odgovornost.

Arsić je uhapšen 22. oktobra 2019. godine na prelazu Merdare i od tada se nalazi u zatvoru visoke bezbednosti u Podujevu.

Kancelarija za KiM: Sramna presuda

Izrečenu presudu na šest godina zatvora Kancelarija za KiM vidi kao još jednu u nizu „skandaloznih“ odluka sudskih instanci u Prištini.

„Nažalost, pokazalo se tačnim ono na šta je Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozoravala od samog početka ovog slučaja, a to je da ne postoje pretpostavke da se ovaj ili bilo koji drugi slučaj protiv lica srpske nacionalnosti procesuira u skladu sa osnovnim demokratskim standardima i međunarodnim pravnim tekovinama, niti da ima uslova za fer i pravično suđenje“, poručili su.

Potvrdili su navode Arsićeve odbrane, da je on osuđen bez postojanja validnih dokaza, te ocenili da se nastavlja sa uobičajenom praksom Prištine – na osnovu „izjava lažnih svedoka donose osuđujuće presude protiv Srba“.

Očekuju da će presuda biti poništena.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da „ne dozvoli da Nenad Arsić postane žrtva političkih previranja u Prištini“.

Pročitajte još:

Nenad Arsić se izjasnio nevinim na optužbe o ratnom zločinu

Još dva meseca pritvora Nenadu Arsiću iz Čaglavice

Nastavljeno suđenje Nenadu Arsiću

Optužnica protiv Srbina za ratni zločin na Kosovu

Još dva meseca pritvora Nenadu Arsiću iz Čaglavice

Merdare: Uhapšen Srbin iz ČaglavicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.