Borelj i Blinken: Nakon napetosti na Severu strane da se uključe u deeskalaciju, dijalog ključan

Borelj Blinken
FOTO: US Mission to the European Union

Nakon poslednjih nedelja napetosti na Severu Kosova, ohrabrujemo obe strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost, oglasili su se danas visoki predstavnik Evropske unije, Džozep Borelj i američki državni sekretar, Antonio Blinken.

Borelj i Blinken sastali su se nedavno u Vašingtonu, a danas su odlučili da se oglase zajedničkim saopštenjem kojm su poručili da su se Evropska unija i Sjedinjene Američke Države usaglasile da dalje ojačaju zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške napretka regiona ka evropskom putu.

„Naglašavamo našu punu podršku procesu proširenja EU. Pristupanje EU, koji je prioritet za čitav Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti fundamentalnih prava i unapređenju vladavine prava. Ovaj region pripada u Evropskoj uniji“, poručili su.

Naglasili su da će bliža integracija poboljšati stabilnost i doprineti prosperitetu ljudi u regionu, te u tom kontekstu poručili da bi pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom trebalo početi bez odlaganja.

Ujedno su naglasili važnost dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Kažu da su razgovori koji se vode u Briselu ključni mehanizam za rešavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između strana.

Nakon, kako su kazali, poslednjih nedelja napetosti na Severu Kosova, ohrabrili su obe strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost.

„Pozdravljamo i podržavamo angažovanje Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo“, poručili su zvaničnici EU i SAD.

Ujedno, naglašavaju da su EU i SAD ujedinjeni u u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija.

„Ozbiljno smo zabrinuti zbog sve veće razdorne retorike u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za napredak na putu integracije u EU – uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su da olakšaju ove korake“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Kad je reč o Crnoj Gori, pozvali su sve političke snage u ovoj zemlji da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije koja, kako navode, odražava želju građana Crne Gore da postignu reforme neophodne, a kako bi njihove nade za budućnost u EU postale stvarnost.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.