Kallxo: Kosovski ustavni sud odbacio zahtev odbrane Darka Tasića

Darko Tasić
FOTO: Zakletva za pravdu

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran, jučerašnje izdanje)

Ustavni sud Kosova ocenio je da je neosnovan zahtev Dejana A. Vasića, branioca optuženog Darka Tasića, upućen zbog povrede prava na pravično i nepristrasno suđenje usled pogrešne primene zakona.

„Navodi o pogrešnom tumačenju zakona ne odnose se na oblast zakonitosti, te kao takvi nisu u nadležnosti suda i iz tih razloga sud ih ne može razmatrati“, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Darko Tasić je osuđen na 11 godina zatvora zbog masakra u Maloj Kruši. On je zajedno sa drugim policijskim i paravojnim snagama optužen za paljenje, krađe i pljačkanja kuća i za paljenje leševa i bacanje u reku Beli Drim, od 15 do 26. marta 1999. godine.

U ovom slučaju, podnosilac zahteva Dejan A. Vasić, smatrao je problematičnom činjenicu da je Vrhovni sud naveo da je maksimalna kazna za krivično delo ratni zločin petnaest (15) godina zatvora, ali da je Apelacioni sud odredio visinu kazne tako što je izračunao maksimalnu kaznu od dvadeset (20) godina zatvora.

Međutim, Ustavni sud je smatrao da se na osnovu odluke Vrhovnog suda ne može zaključiti da je došlo do povrede Krivičnog zakonika, kako tvrdi podnosilac zahteva.

Darka Tasića je prvo sud u Prizrenu osudio na 22 godine zatvora zbog masakra u Maloj Kruši.

Pročitajte još:

Kosovski vrhovni sud odbio zahtev odbrane Tasića za umanjenje kazne, presuda konačna

Apelacioni sud prepolovio zatvorsku kaznu Tasiću na 11 godina

Pantović: Darko Tasić udaren više puta u potiljak u zatvoru u Podujevu

Odbrana osuđenog Tasića za ratne zločine na Kosovu traži od Apelacionog suda da ga oslobodi optužbi

Darko Tasić osuđen na 22 godine zatvora zbog ratnog zločina na Kosovu

Kancelarija za KiM: Zatvorska kazna izrečena Tasiću veća od maksimalnePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.