Pantović: Darko Tasić udaren više puta u potiljak u zatvoru u Podujevu

Darko Tasić
FOTO: Zakletva za pravdu

Darko Tasić iz Male Kruše koji je u prvostepenom postupku osuđen na 22 godine zatvora za ratni zločin na Kosovu udaren je pesnicom u potiljak više puta nakon povratka sa sednice Apelacionog suda u zatvor visoke sigurnosti u Podujevu. Do incidenta je došlo tokom primopredaje između službenika zaduženih za transport i čuvara u zatvoru, potvrdio je za KoSSev njegov branilac, Ljubomir Pantović.

Pantović objašnjava za KoSSev da je za prevoženje zatvorenika i pritvorenika do suda iz zatvora i nazad zadužena posebna jedinica.

Dodaje da je do incidenta, o kojem je potom informisan od svog branjenika, došlo prilikom primopredaje Tasića između ovih službenika i zatvorskih čuvara, a nakon povratka sa sednice Apelacionog suda na kojoj je razmatrana žalba odbrane povodom prvostepene presude.

„Dok je on bio vezan i dok su ga oni pretresali, neko ga je par puta udario pesnicom u potiljak – u zadnjem delu glave, što on nije mogao da vidi i zbog čega je na trenutak izgubio svest. Kada se osvestio shvatio je da ga boli glava i imao je krvavu usnu“, preneo je Pantović za naš portal izjavu svog branjenika.

Pantović navodi da je Tasić prijavio slučaj Upravi zatvora, ali i da će se on lično obratiti pismom direktoru zatvora sa zahtevom da se istraži slučaj i utvrdi ko je kriv, te ujedno preduzmu mere.

Darko Tasić, osuđen je jula meseca ove godine na zatvorsku kaznu od 22 godine zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Maloj Kruši 1999.

Osnovni sud u Prizrenu proglasio je Tasića krivim po dvema tačkama optužnice – zbog navodne krađe u kućama komšija Albanaca i paljenja kuća u saizvršilaštvu sa drugim licima i zbog „nehumanog postupanja sa leševima“.

Pantović je, komentarišući prvostepenu presudu, kazao da je u selu Mala Kruša 1999. ubijeno više od 100 civila, ali i dodao da Tasić nije optužen ni za jedno ubistvo.

„A dobio je 22 godine zatvora, iako je po krivičnom zakonu SFRJ koji je bio na snazi 1999. godine kada se to desilo, i koji je u primeni ovde jer se primenjuje zakon koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela, maksimalna kazna 15 godina zatvora“, dodao je Pantović.

Govoreći o prvoj tački optužnice, Pantović objašnjava da se Tasiću na teret stavlja krađa  koja proizilazi iz vojne potrebe. Odbacio je ovu tačku optužnice, jer, kako kaže, Tasić je bio samo civil.

„Šta to znači? U toku rata vojska ima pravo da oduzme određene stvari od civila – oduzme kamion, auto, zauzme kuću…, a ako se to oduzimanje vrši prekomerno, onda je to ratni zločin. To delo može da izvrši samo vojska, eventualno policija, međutim Tasić je bio civil. Čak i da je krao i da ima dokaza, to nije ratni zločin, nego krađa“, objasnio je Pantović.

Drugo delo koje se Tasiću stavlja na teret je „nehumano postupanje sa leševima“ tokom rata 1999.

Pantović objašnjava da se prema optužnici, Tasiću stavlja na teret da je on ugurao kamion sa leševima u reku Beli Drim koja protiče nedaleko od sela Male Kruše, u nameri da se prikrije zločin.

Kaže da je delo tužilaštvo kvalifikovalo kao skrnavljenje leševa u toku ratnih sukoba što je prema Ženevskoj konvenciji ratni zločin.

Pantović dodaje da je juče podneo žalbu Apelacionom sudu na 11 stranica sa zahtevom da se prvostepena presuda ukine i naredi novo suđenje jer je, kako kaže „činjenično stanje izuzetno pogrešno utvrđeno“, te da ujedno postoje „bitne povrede krivičnog posupka“. Kao alternativni zahtev – zatražio je da sud Tasića oslobodi svih optužbi.

„Šta će biti za sada ne znamo, obično prođe mesec do mesec i po dana od sednice, a nekada i više, pa dok ne dobijemo presudu u pisanoj formi“, izjavio je Pantović uz naznaku da će ona, nakon prevoda na srpski, biti dostavljenja prvostepenom sudu, koji će je potom proslediti odbrani.

Pročitajte još:

Odbrana osuđenog Tasića za ratne zločine na Kosovu traži od Apelacionog suda da ga oslobodi optužbi

Darko Tasić osuđen na 22 godine zatvora zbog ratnog zločina na Kosovu

Kancelarija za KiM: Zatvorska kazna izrečena Tasiću veća od maksimalne

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.