Odbrana osuđenog Tasića za ratne zločine na Kosovu traži od Apelacionog suda da ga oslobodi optužbi

Darko Tasić
FOTO: Zakletva za pravdu

Odbrana Darka Tasića osuđenog na zatvorsku kaznu od 22 godine zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Maloj Kruši 1999. uložila je žalbu kosovskom Apelacionom sudu. Zatražili su od drugostepenog suda da se Tasić oslobodi optužbi usled nedostatka dokaza ili da se predmet vrati na ponovno suđenje, prenosi Zakletva za pravdu.

Zajedno sa žalbom odbrane, stigao je i odgovor Specijalnog tužilaštva ali i predlog Apelacionog tužilaštva da potvrdi prvostepenu presudu.

Zakletva za pravdu izveštava da je ove zahteve razmatralo danas veće Specijalnog odeljenja Apelacionog suda, koje čine sudije Krešnik Radoniqi (Kreshnik Radoniqi), Burim Ademi i Milan Bigović.

Presuda Osnovnog suda u Prizrenu, prema odbrani, ne sadrži razloge o odlučujućim činjenicama, a oni razlozi koji su izneti su „potpuno nejasni što čini presudu nejasnom“.

Prema žalbi odbrane, niko od svedoka nije pomenuo ime optuženog Tasića tokom faze istrage, sa izuzetkom jednog svedoka. Odbrana takođe navodi da je sud prekoračio ovlašćenja kada je primenio zakon koji u ovom slučaju nije trebalo primeniti, javlja Zakletva za pravdu.

Advokat odbrane, Ljubomir Pantović, osporio je kredibilitet svedoka tužilaštva u ovom slučaju zbog, kako je rekao, različitih izjava datih u fazi istrage u odnosu na one tokom glavnog pretresa.

Pantović je ujedno dodao da većina svedoka tokom istrage nije pominjala Tasića kao izvršioca dela koja mu se stavljaju na teret.

„Svedocima je postavljeno direktno pitanje ‘da li su videli Darka Tasića kako puca na kamion sa žrtvama i rekli su da nisu, kada su došli na sud, rekli su videli smo ga… Nigde u presudi nije navedeno zašto su ove izjave promenjene“, dodao je Pantović, prenosi Zakletva za pravdu.

U izjavio osuđenog Tasića navodi se da nikada nije bio deo policije, niti vojske, te da ništa od onoga šta mu se stavlja na teret nije učinio.

„Ono za šta me komšije optužuju, oni najbolje znaju da li je to tako ili nije. Za mene je najveća kazna Božija i neka me kazni. Da sam uradio ono što kažu, nikada više ne bih došao na Kosovo. Došao sam na Kosovo jer su mi ruke i obraz čisti“, rekao je Tasić, prenosi ovaj medij.

Darko Tasić, osuđen je jula meseca ove godine na zatvorsku kaznu od 22 godine zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Maloj Kruši 1999.

Osnovni sud u Prizrenu proglasio je Tasića krivim po dvema tačkama optužnice zbog skrnavljenja tela neidentifikovanih osoba, njihovog spaljivanja i bacanja u reku Drim, javila je tada prištinska Koha.

Tasić je takođe proglašen krivim za događaje koji su se desili između 15. i 26. marta 1999. u Maloj Kruši gde je, kako je saopšteno, kao član rezervnog sastava policije SRJ, u saučesništvu sa drugim osobama čiji identitet nije poznat, navodno „učestvovao u konfiskaciji imovine, pljački, ilegalnom i namernom uništavanju imovine (paljenje kuće), što nije bilo opravdano vojnim dejstvima“.

Nakon izricanja presude oglasila se Kancelarija za KiM poručivši da su zabrinuti zbog „ozbiljnih procesnih nedostatka u postupku“, visine kazne za koju navode da je veća od maksimalne, ujedno ocenivši presudu kao „refleks dnevnopolitičkih dešavanja“.

Pročitajte još:

Darko Tasić osuđen na 22 godine zatvora zbog ratnog zločina na Kosovu

Kancelarija za KiM: Zatvorska kazna izrečena Tasiću veća od maksimalne

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.