Kosovski parlament danas o formiranju suda za zločine OVK

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Kosovski parlament trebalo bi danas da donese odluku o formiranju specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila bivša Oslobodilačka vojska Kosova (OVK).

List “Koha ditore” uoči današnje sednice prenosi da je glasanje za Specijalni sud  svršena stvar.  Prema neimenovanim izvorima iz parlamenta, obezbeđeni su glasovi najmanje 82 poslanika vladajućih partija, što je dovoljno za prolazak ustavnih amandmana.

Poslanici vladajuće koalicije će svoju saglasnost dati pod pritiskom, pošto su im njihovi lideri i strani faktor tražili glasove za, dok opozicija i organizacije proistekle iz rata traže suprotno.  

Iz vladajuće stranke – Demokratske partije, poručuju da se Kosovo suočava sa jako teškim izazovom, ali da treba da izađe kao pobednik i čistog obraza, tj. da podrži formiranje suda.

Tri opozicione stranke  – pokret samoopredeljenje,  Alijansa za budućnost   i "Inicijativa", piše “Zeri” su odlučile, da njihovi poslanici budu na današnjoj sednici Skupštine kako bi glasali protiv amandmana na ustav. 

Opozicija kaže da je uverena da Specijalni sud neće dobiti 80 glasova. 

Ukoliko odluka o formiranju specijalnog suda za ratne zločine OVK ne bude doneta u kosovskom parlamentu, ona će biti doneta u Savetu bezbednosti UN, više puta do sada su upozorili međunarodni zvaničnici. 

Do sada je mnogo puta odlagana sednica sa navedenom tačkom dnevnog reda, a poznavaoci prilika ne isključuju mogućnost da se to dogodi i danas.

Istovremeno, Udruženje veterana OVK najavilo je protest zbog najavljene sednice o formiranju specijalnog suda, a predsednik udruženja rata OVK Džavit Jašari je rekao da, prema njegovim saznanjima, parlament neće imati neophodnu dvotrećinsku većinu za donošenje odluke.

Inače, Predlog zakona o specijalnom sudu za zločine OVK koji bi danas trebalo da se nađe pred kosovskom skupštinom, tretira najteže ratne zločine, a predviđeno je da stupi na snagu do kraja godine.

U predlogu zakona stoji da će Specijalni sud za zločine OVK suditi za istrebljivanje, deportaciju, zatvaranje, mučenje, silovanje, seksualno ropstvo i progon na političkoj, nacionalnoj, rasnoj ili verskoj osnovi. 

Specijalni sud za ratne zločine OVK biće podeljen na sudska veća koja će se baviti "namernim ubistvima, torturama ili neljudskim tretiranjem, uključujući i biološke eksperimente, uništavanje u masi i prisvajanje imovine koja se ne može obrazložiti vojnom neophodnošću, držanje talaca kao i ostale vrste zločina po međunarodnom pravu". 

Takođe, predlogom je predviđeno da zakon o specijalnom sudu stupa na snagu šest meseci nakon objavljivanja u Službenom glasniku Kosova, što bi značilo da bi, ukoliko bude usvojen, počeo da se primenjuje krajem decembra 2015. godine. 

Ambasadorka SAD u Prištini Trejsi En Džejkobson pozvala je početkom juna skupštinu Kosova da što pre forimira specijalni sud, upozorivši da u suprotnom neće moći da bude sprečeno njegovo formiranje u Savetu bezbednosti UN.

Kao krajnji rok za formiranje tog suda pominjani su 26., odnosno 28. maj, ali se to do danas nije dogodilo.

S druge strane, Srbija čvrsto stoji iza osnivanja specijalnog suda za zločine OVK, a direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je ranije da ne sme biti bekstva od pravde, te da ratni zločini ne zastarevaju.

Srpski poslanici će, prema najavama, glasati za zakon o formiranju specijalnog suda.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.