Kosovo slavi prvu medalju – džudistkinja Nora Đakova osvojila bronzu u Bakuu

Kosovska džudistkinja Nora Đakova donela je Kosovu prvu medalju na Evropskim igrama u Bakuu. Ona je u četvrtak osvojila bronzu u Azerbejdžanu, savladavši holandsku takmičarku Sane Verhagen, a bronzu deli sa Nemicom Mirjam Roper. Odlukom MOK-a Kosovu je omogućeno da učestvuje na Evropskim igrama u Bakuu pod svojom zastavom koju je na otvaranju ponela najbolja kosovska sportkistkinja, takođe džudistkinja Majljinda Keljmendi. 

Kosovski ministar kulture, omladine i sporta, Kujtim Šalja, u svojoj čestitki je naglasio:

"Zadivljujuća Nora sa bronzanom medaljom je istorijska vest za sport i za Kosovo u celini. Njenom uspehu se raduju svi," prenose kosovski mediji.

Kosovski mediji preneli su i da je Đakova izjavila da medalju posvećuje "državi Kosovo".

Đakova istovremeno prima čestitke sa Kosova. Osim građana, i kosovski zvaničnici koriste društvene mreže da, čestitajući Nori, promovišu i Kosovo. 

Na Evropskim igrama u Azerbejdžanu učestvuje više od 6.000 sportista iz više od 40 zemalja.Sedamnaest međunarodnih i evropskih saveza + MOK 

Kosovo je do sada postalo punopravan član u sportskim međunarodnim savezima odbojke, košarke, plivanja, ping-ponga, gimnastike, dizanja tegova, streljaštva, džuda, navigacije, modernog petoboja, rukometa, boksa, a prihvaćeno je da bude član sa ograničenim pravima u međunarodnim savezima rvanja, skijanja, tekvandoa, biciklizma i karlinga.

Kosovo, posle jednoglasne odluke svih učesnika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Monaku je postalo i punopravni član ove najviše svetske sportske organizacije, i po prvi put će učestvovati na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine i to pod svojom zastavom.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.