Nisu izglasani amandmani: "Najvažnije, sačuvan je suverenitet zemlje, a sve drugo je irelevantno"

18:45 – Nisu izglasani amandmani: Samoopredeljenje i opozicija slave​

Kosovski parlament odbacio je predlog zakona o formiranju specijalnog suda za zločine OVK, uprkos ranijim prognozama pojedinih kosovskih medija, kao i analitičara – da je obezbeđen dovoljan broj glasova. Za amandmane kojima bi se promenom kosovskog ustava omogućilo formiranje Specijalnog suda za ratne zločine, glasalo je 75 poslanika, što je pet manje od potrebne dvotrećinske većine, koliko je na primer, prema jutrošnjem pisanju Kohe, već bilo obezbeđeno. Tokom osmočasovnog rada sednice, skoro svi poslanici koji su govorili, bez obzira da li su bili za, ili protiv glasanja amandmana, osvrnuli su se na "pravednost borbe OVK", ne dovodeći to ni jednom u sumnju, istovremeno naglašavajući "agresiju", "masakr", "genocid", "zločine", "ratna silovanja", "mešanje u unutrašnju politiku Kosova" od strane Srbije.Oni koji su podržavali glasanje, tu odluku su pravdali kao "manje zlo" u odnosu na to da bi u suprotnom, formiranje suda prešlo na poligon Saveta bezbednosti UN i rezolucije 1244, što je tokom današnje sednice označavano kao mesto u kojem ima i onih koji "nisu prijatelji Kosova" te da bi sa Kosovom bilo "završeno" u slučaju neizglasavanja, dok je opozicija naglašavala da bi glasanjem amandmana Kosovo danas izgubilo svoj "suverenitet". Upravo je to i lider Inicijative za Kosovo i jedan od nekadašnjih komandanata OVK Fatmir Ljimaj i izjavio neposredno posle sednice: "Najvažnije, sačuvan je suverenitet zemlje, a sve drugo je irelevantno". Pristalice Samoopredeljenja i opozicije već slave. "Pobednički selfi, nema ustavnih promena. Fenomenalan selfi, ne Specijalnom sudu. Ponosan selfi Oslobodilačke vojske," status je jednog od poslanika Samoopredeljenja, objavili su kosovski mediji.

Počelo glasanje

17:30 –  Aljbin Kurti: Ko misli o Kosovu neće da glasa za ovaj sud

Vođa Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, u svom dužem govoru koji nije čitao, iako se založivši da se kazne oni koji su počinili ratne zločine, jsno se izjasnio protiv formiranja Specijalnog suda jer, niti EULEX, niti "novi UNMK" treba da govori Kosovu šta će da uradi, smatra Kurti.

Kurti se izjasnio i protiv politike koju vode Tači i Mustafa, jer, po njegovom mišljenju, oni ne zastupaju "državne interese", već svoje lične i dobar deo svog izlaganja posvetio je upravo njima dvojici, smatrajući da su građani Kosova umorni od kriminala za vreme njihovog upravljanja.

Međunarodna zajednica je Kosovu udarila šamar, rekao je Kurti. 

Kurti je više puta pomenuo nemačkog ministra spoljnih poslova Valtera Štajnmajera koji je kao primer Kosovu naveo Specijalni suda Srbije, ali je Kurti uveren da taj sud ne radi ni približno ono što bi trebalo.

Kurti je pominjao više puta i Zajednicu (srpskih opština, prim.red) koja, kako on kaže, geografski i teritorijalno pripada Kosovu, a radi protiv interesa Kosova, zajedno sa Srbijom.

Ko misli o Kosovu, neće da glasa za ovaj sud, zaključio je Kurti.

Veselji: "Kunem se, čak  i da me prvog uhapse, ja ću glasati"

Predsednik skupštine Kadri Veselji rekao je da "država u svojih 16 godina od rata nije uspela u mnogo toga", uključujući i to što nije izglasala rezoluciju u parlamentu protiv srpskih zločina. Situacija je takva da se došlo do tačke do koje se iz situacije ne može izaći, te da će on glasati, čak i ako ga prvog uhapse.

"Kunem se, čak i da me prvog uhapse, ja ću glasati," rekao je predsednik kosovskog parlamenta.

"Bez cinizma, Specijalni sud je zlo koje je došlo i koje se ne može izbeći," rekao je Veselji u svom izlaganju.

Vjosa Osmani: Ako to učini UNMIK, biće to najozbiljnije kršenje suvereniteta naše zemlje

Zamenica predsednika LDK Vjosa Osmani naglasila je da će ona glasati za formiranje Specijalnog suda kako bi se "sprečilo veće zlo za Kosovo". Ona je upozorila da, ukoliko to danas ne bude učinio kosovski parlament, onda će to učiniti UNMIK, uz Rezoluciju 1244, što će, po njenim rečima, to biti "najozbiljnije kršenje suvereniteta naše zemlje".Prenos  kosovske sednice možete uživo pratiti preko lajmi.net kanala:15:00 Nastavak sednice u 15 časova, ali i protesta

Bivši pripadnici OVK koji su započeli proteste neposredno pre početka sednice, privremeno su prekinuli protest, saznaje Koha, jer očekuju ishod rasprave i glasanja u skupštini. 

Očekuju se i nastavak sednice koja je posle pauze, trebalo da se nastavi već od 15 časova, ali i nastavak protesta. Deo poslanika DPK se izjasnio protiv osnivanja suda.

11:00 – 14:00 Bujupi-Kadaj: "Za spas 20.000 silovanih žena i devojaka na Kosovu od strane policajaca i srpske vojske, pozivam poslanike da ne glasaju za Specijalni sud" 

Poslanici koji se izjašnjavaju protiv odluke o osnivanju Specijalnog suda, ali i oni sa drugačijim stavom, više puta pominju "pravednu borbu OVK i Kosova", podršku sveta i SAD-a za tu borbu, a "agresiju srpskih snaga i Srbije", "maskare", "nekažnjene zločine Srbije" sa druge, ne samo na Kosovu, već i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i Slobodana Miloševića. Tokom prenosa sednice, čuju se i sirene službenih vozila. Specijalne policijske jedinice se nalaze raspoređene oko zgrade vlade, gde se nalaze okupljene pristalice i udruženja bivših OVK pripadnika. 

Donika Bujupi-Kadaj koja predvodi poslaničku grupu AAK, navela je da je protiv formiranja suda. Ona je rekla da niko nije odgovarao za ove zločine, pominje Batajanicu kao "kriminal organizovan na državnom nivou", a svoj govor je započela ređajući imena mesta sa Kosova za koja tvrdi da su u njima masovne grobnice. Kadaj je opisala i kao kaže – zločine kojih se sećala kao mala 1999.

"Za spas 20.000 silovanih žena i devojaka na Kosovu od strane policajaca i srpske vojske, pozivam poslanike da ne glasaju za Specijalni sud," rekla je ova poslanica.

Konjufca: Nasilne promene ustava 1989, situacija ista danas; "274 masakra srpskih snaga i 550 masovnih grobnica u kojima su Albanci"

Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja koji se najviše protive ovom sudu u dužem govoru naveo je se radi "o kritičnom trenutku za zemlju", navodeći da je pre 26 godina došlo do nasilnih promena ustava, a da posle toliko godina je potrebno taj suverenitet sada i povratiti – "Situacija je ista, ista je atmosfera, isti je i Isa Mustafa," rekao je Konjufca.

Konjufca je govorio o ispravnosti OVK. On je više puta pominjao genocid srpskih snaga, navodeći "274 masakra srpskih snaga i 550 masovnih grobnica u kojima su Albanci".

Imeri: Atentat na Ustav Kosova

A predsednik pokreta "Samoopredeljenje" Visar Imeri nazvao je pokušaj osnivanja Specijalnog suda – "atentat na Ustav Kosova", koji je i u suprotnosti sa međunarodnim pravom, protestujući protiv toga što specijalne policijske jedinice okružuju zgradu kosovskog parlamenta.

Hašim Tači: Moramo da glasamo za Specijalni sud

Zamenik kosovskoj premijera Hašim Tači je takođe govorio o "ubistvima, silovanjima, masakrima srpskog režima". Tači, koji, međutim, pokušava da ubedi poslanike da glasaju za amandmane, rekao je da postoje dve mogućnosti: uspostaviti sud ili ne, u kom slučaju osnivanje suda ide pred Savet bezbednosti, gde su i "oponenti Kosova".

"Da bi se eliminisala druga mogućnost, moramo doneti odluku koja je u našoj koristi," rekao je Tači, dodajući da će se sud nalaziti u "trećoj evropskoj zemlji".

Iako je odluku da se upostavi Specijalni sud i on opisao kao onu koja nije u redu, Tači se zahvalio međunarodnoj zajednici, što je za osnivanje ovog suda izdvojila 300 miliona evra.

Čeku: Kosovo će biti zaustavljeno ukoliko se za ovaj sud ne bude glasalo

Zamenik DPK, Agim Čeku, koji je i bivši glavnokomandujući OVK, u svom govoru je naglasio da je rat OVK doneo "dobar imidž", nezavisnost i slobodu Kosovu, da se radilo o "čistoj borbi" bez masakra, da je bio u pitanju oslobodilački rat, ali da na njega kao takvog, "nisu gledali svi tako". Ipak, Čeku je zapitao one koji se protive osnivanju ovog suda, gde će Kosovo ostati ukoliko oni ne budu glasali

"Verujem da će se kroz ovaj sud, koliko god bilo nefer, sprati ova odvratna hipoteka. Kosovo će biti pregaženo ukoliko se za ovaj sud ne bude glasalo," rekao je Čeku.

10:17 Danas odluka o Specijalnom sudu? "Veterani OVK" ispred zgrade kosovske vlade

Skupština Kosova danas raspravlja o ustavnim promenama kojima bi se uspostavio Ustavni sud, odnosno sud za ratne zločine OVK. Za ovu promenu potrebno je najmanje 80 glasova u parlamentu. Opozicione stranke najavile su kao i ranije da će glasati protiv. U sali je prisutno 110 od 120 poslanika. Posle prve pauze očekuje se i usvajanje amandmana, prenela je RTK. Sednici prisustvuju i srpski poslanici koji će podržati ustavne promene, kojima se omogućuje osnivanje Specijalnog suda.

Međutim, list “Koha ditore” je već javio da je glasanje za Specijalni sud "svršena stvar", te da su obezbeđeni glasovi najmanje 82 poslanika vladajućih partija.

Američka ambasadorka pre nedelju dana upozorila: Ako ne u skupštini, sud će se formirati u UN

Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi Džejkobson je pre nedelju dana za RTK rekla da će Specijalni sud za ratne zločine biti osnovan ili u Skupštini Kosova, ili u Savetu bezbednosti UN: 

"Razgovarali smo sa mnogim poslanicima i stalno se s njima sastajemo, a ono što očekujemo i od onih koji podržavaju i od onih koji su skeptični je da shvate da postoje dve mogućnosti – da taj sud bude osnovan u Prištini po zakonima Kosova, ili će biti osnovan u Savetu bezbednosti UN u kome su i neke članice koje nisu priznale Kosovo i nisu mu naklonjenje, a igraju jednu ne baš dobru ulogu."

U javnosti je vidljivo opažanje, o čemu pišu i kosovski mediji, da će i vladajuća koalicija svoju saglasnost dati pod pritiskom, uključujući i onaj sa međunarodnih adresa, dok se opozicione partije, na čelu sa pokretom "Samoopredeljenje" i "veteranima OVK" do sada snažno protive ovoj odluci, ne samo u parlamentu, već i serijom protesta. Protest je zakazan i danas. 

Ratni veterani OVK su se jutros oko 9:30 okupili ispred zgrade kosovske skupštine, a neposredno pre početka sednice kosovske skupštine koja je bila zakazana za 10 časova. Lajmi.net prenosi da se okupio mali broj ljudi. Demonstranti nose crveno-crne zastave i banere protiv osnivanja suda.Više jedinica Kosovske specijalne policije opkolilo je zgradu vlade, štiteći je od mogućih nemira.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.