Kosovski ombudsman u Leposaviću sa meštanima o problemima sa kojima se suočavaju

FOTO: KoSSev

U sali skupštine opštine Leposavić, nešto posle 10 časova, počeo je sastanak kosovskog ombudsmana Naima Ćeljaja sa vlasnicima parcela koje se eksproprišu odlukom kosovske vlade i meštanima opštine Leposavić.

Istom sastanku danas je prisustvovao i bivši gradonačelnik Leposavića, Zoran Todić, kao i nekoliko saradnika ombudsmana.

U ime meštana govorio je njihov pravni zastupnik Nebojša Vlajić.

Šta je nakon ovog sastanka poručio Vlajić, čitajte u posebnoj vesti.

Ombudsman Ćeljaj kazao je da je u Leposavić došao kako bi se upoznao sa problemima građana, sa čime se oni suočavaju i zašto su podneli žalbu.

Ovaj sastanak usledio je mesec dana nakon javne rasprave koja se u istoj opštini održala 15. februara, a povodom odluke kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta.

Javna rasprava se, istim povodom, održala i u opštini Zubin Potok 21. februara.

Upravo ova odluka kosovskih vlasti, doneta sredinom januara – da ekspropriše brdo od preko 83 ha u leposavićkoj opštini uzburkala je javnost. U pitanju su bile dve katastarske parcele Leška i Drena, a zemlja je u privatnom, opštinskom i društvenom vlasništvu.

Ovo je ipak bila samo jedna od više odluka kojima Priština ekspropriše preko 138 ha zemlje na Severu Kosova, u poslednjih nekoliko meseci.

Ekspropriše se pre svega zemlja u pograničnim opštinama Leposavić i Zubin Potok, na kojima se do sada podižu baze specijalne policije i za te prilike izgrađuje infrastruktura.

Ipak, odluka sa početka godine je prva za koju je javnost uspela da se izbori da se održi javna rasprava koja je do sada izostajala, premda kosovske vlasti tvrde suprotno.

Javne rasprave su zapravo održane nakon protesta građana ali i oglašavanja i EU, koja je praktično javno ukazala na manjkavost procesa i to tek nakon što je vlada potvrdila da je odluke i donela. Osim protesta, meštani su s ciljem zaštite svojih prava ujedno putem svog pravnog zastupnika podneli tužbu, i to za utvrđivanje nepostojanog javnog interesa, uz zahtev da se ponište sve preduzete radnje, te da im se zemljište vrati i da ga nesmetano koriste.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.