CIK danas zvanično započeo prve predizborne aktivnosti za aprilske izbore na Severu

Foto: info.ks. net

Kosovska centralna izborna komisija danas je zvanično započela predizborne aktivnosti, prema operativnom planu za vanredne izbore u četiri opštine na Severu, a koji će se održati 23. aprila.

Prema ranije utvrđenim rokovima, danas počinje rok za prijavu odnosno overu političkih subjekata i kandidata za učešće na izborima i trajaće sve do 18. marta.

Takođe, od danas pa do 13. marta biće potvrda o overi subjekata iz decembra meseca (kada su prvo izbori na Severu trebali da budu održani).

Izjave političkih partija za neučešće na izborima moguće su od danas pa do 13. marta.

Sutra kreće i period akreditacija posmatrača političkih subjekata i trajaće sve do 17. aprila.

Za akreditaciju lokalnih i međunarodnih NVO i medija takođe je rok od 10. marta do 18. aprila.

Detaljan pregled svih predizbornih aktivnosti, možete pogledati ovde.

Podsetimo, Srbi na Severu Kosova napustili su novembra meseca kosovske institucije.

Masovan izlazak obuhvatio je i srpske predstavnike u opštinama, vladi i skupštini, kao i predsednike opštinskih izbornih komisija na Severu.

Kako je nakon toga Priština raspisala lokalne izbore za Sever, na mesta četiri predsednika opštinskih izbornih komisija postavljeni su vršioci dužnosti iz drugih sredina.

Njihov prvi dolazak u Kancelarije OIK-a na Severu, sa namerom da počnu sa pripremama izbora, bio je početak novih decembarskih tenzija.

Izbori su u međuvremenu odloženi za april.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.