EU zabrinuta zbog radova u LP, traže od vlade da poštuje zakon i imovinska prava

Objekat EU u Prištini
Objekat EU, ilustracija

Evropska unija sa zabrinutošću prati aktivne građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić, na lokaciji koju je januara kosovska vlada ekproprisala. EU apeluje na kosovsku vladu da poštuje odgovarajući proces, kao i prava vlasnika imovine, poručili su danas za KoSSev iz Kancelarije EU na Kosovu.

Petnaesti dan od odluke Kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštini Leposavić, juče se u selu Dren sa radovima krenulo, kada se kopao put do brda koje je obuhvaćeno istom odlukom.

Tu će biti izgrađena stanica pogranične policije, potvrđeno je takođe juče. Radnike koji su izvodili radove, obezbeđivala je Kosovska policija, a po uočavanju teške mehanizacije i oklopnjaka na lokaciji su se potom u znak protesta okupili meštani i vlasnici parcela.

Sa njima je bio i predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić, koji je juče zatražio hitnu obustavu radova i ukazivao na to, kako je kazao, da se radi o nezakonitim postupcima – naročito jer sa vlasnicima parcela, lokalnim vlastima, meštanima ovih sela, ističe, niko nije razgovarao niti ih je obavestio.

Oni, kako je ranije govorio Todić, nisu bili obavešteni ni da je njihova zemlja predmet eksproprijacije. Zajedno sa ostalim meštanima, okupljali su se od juče u znak protesta.

U odgovoru za KoSSev, a upravo povodom ovog pitanja, iz Evropske unije na Kosovu poručili su da ih trenutne aktivnosti na toj lokaciji brinu.

Napomenuli su da kosovski zakon nalaže određeni period konsultacija i otvara prostor građanima za potencijalne žalbe.

„Važno je napomenuti da proces eksproprijacije, prema kosovskom zakonu, zahteva period za javne konsultacije i mogućnost za pogođene građane da osporavaju bilo koju odluku o eksproprijaciji na sudu pre nego što bilo koja odluka o eksproprijaciji postane konačna“, naglasili su iz Kancelarije EU.

Stoga, EU apeluje na kosovsku vladu da: „Preduzme sve napore kako bi osigurala da se poštuje odgovarajući proces i da se prava vlasnika imovine u potpunosti poštuju“.

Prema saznanjima našeg portala na osnovu ove odluke kosovske vlade ekspropriše se preko 80ha zemlje u dve katastarske zone – u selu Dren i Lešku, u privatnom, društvenom i opštinskom vlasništvu. U pitanju je jedan ogroman komad zemlje – brdo, a među parcelama je i seosko groblje u Drenu.

Iz opštine Leposavić potvrdili su nedavno za KoSSev da je oko 25ha privatan posed, a oko 57ha u vlasništvu šumskog gazdinstva „Ibar“.

U istom danu kada je naš portal objavio tekst, predsednik PO opštine Leposavić, kao i potpredsednik Srpske liste održali su sastanak sa vlasnicima ovih parcela i njihovim naslednicima.

Nakon sastanka su saopštili da Kurti „otima srpsku zemlju“ i sprovodi pravno nasilje, jer se eksproprijacija ne sprovodi u skladu sa zakonskim propisima.

Tada su i potvrdili da su sa vlasnicima i naslednicima ovih parcela dogovorili da se angažuje pravni tim – koji će podneti žalbu na odluku kosovske vlade o eksproprijaciji.

Povezane vesti:

Todić: Radovi se danas ne izvode, policija i dalje tu kao i meštani; SL uputila protestno pismo međunarodnim predstavnicima

Todić o radovima u LP: Nikoga nisu obavestili, samo su došli i krenuli da rade; Traži se hitna obustava

Na eksproprisanom zemljištu u Leposaviću gradi se stanica pogranične policije, meštani protestuju, traži se prekid radova

Šta se valja iza 80ha leposavićkog brda?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.