Kosovski mediji: Veselji potpisao odluku – Trepča 100 odsto vlasništvo Kosova

Kadri Veselji
Kadri Veselji

Raspravljanje o Trepči kao temi u dijalogu između Beograda i Prištine, kosovski premijer Ramuš Haradinaj nedavno je ocenio kao „podrivanje suvereniteta Kosova“. Danas, kako prenose kosovski mediji, predsednik skupštine Kadri Veselji, potpisao je odluku kojom je ovaj kombinat, prema izvorima iz Prištine, postao 100 odsto vlasništvo Kosova.

Potpisivanjem odluke kosovske skupštine koja je nedavno usvojila Statut o Trepči, „potvrđuje 100-procentno vlasništvo Republike Kosovo u najvećem metalurškom kombinatu na Kosovu, Trepči, koja će sada biti 100% akcionarsko društvo Kosova,“ piše prištinska Koha.

Prethodno je 30. maja prošle godine kosovska vlada usvojila predlog statuta „Trepče“, kojim ovaj nekadašnji jugoslovenski kombinat treba da postane akcionarsko društvo transformacijom poslovnih jedinica. To su rudnici sa flotacijom: „Trepča“ – Stari trg, Kišnica i Novo Brdo, Kopaonik – Leposavić.

Čak i pre usvajanja ovog statuta, predstavnici Srba na Kosovu, kao i srpski zvaničnici ocenili su ga lošim i za Srbe i za Albance, kao i da će se njime dovesti „egzistencijalno pitanje čak 3000 porodica na Severu Kosova“.

Međutim, dan kasnije, ovaj Statut je ipak usvojen, dok se u medijima ubrzo pokrenula polemika o tome da li bi ovaj kombinat trebalo da bude tema dijaloga između Beograda i Prištine.

Komentarišući izjavu portparolke EU Maje Kocijančić, kako su srpski mediji preneli, da bi Trepča trebalo da bude deo dijaloga između Kosova i Srbije, kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da to „podriva suverenitet Kosova“.

EU je izgubila kompas, poručuje Haradinaj preko objave na svojoj Fejsbuk stranici, dodajući da „Trepča nije otvoreno pitanje između Kosova i Srbije, i narod Kosova i njegove institucije ni u jednom trenutku neće dozvoliti stvaranje lažnih tema koje su jasno usmerene ka podeli Kosova,“

Tada je na poruku EU, reagovao i predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji.

„Trepča nikada nije bila, niti će biti otvoreno pitanje u dijalogu sa Srbijom. Ovakvim jezikom EU podriva svaki izgled za dobar dijalog i dobrosusedske odnose. Trepča je prirodno pravo države Kosovo. Danas i zauvek,“ napisao je Veselji na Fejsbuku.

Portparolka Evropske unije (EU) Maja Kocijančič ubrzo je i razjasnila stav EU oko ovog pitanja, navodeći da je „EU kao pomagač uvek bila jasna da dnevni red u dijalogu određuju Beograd i Priština“.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Zakon o statutu Trepče ocenjuje kao“ ništa drugo do otimanje srpske imovine“.

Zakon o Trepči, kojim Vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto ovog Kombinata, usvojen je 7. oktobra 2016. godine u Skupštini Kosova. Četiri dana kasnije Vlada Srbije donela je odluku o poništenju ovog zakona, to jest, „svih pravnih posledica akata i radnji“ kosovskih institucija, ali ne i da izađe sa pitanjem Trepče pred SB UN, što je bio predlog direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića. Ustavni sud Kosova je, u međuvremenu, ovaj zakon proglasio ustavnim, kosovski predsednik Hašim Tači ga je i potpisao. Specijalna komora Vrhovnog suda Kosova zatražila je, potom, da se ovaj zakon poništi, ali iz kancelarije kosovskog premijera su istakli da će status zakona ostati nepromenjen. Ovim zakonom Vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto Trepče, a isti predlaže zatvaranje jedinice Trepča-Sever, uz formiranje novih, od kojih će jedna biti upravo na Severu.

Ko su akcionari Trepče prema srpskim izvorima:

Fond za razvoj Republike Srbije (55,1 odsto vrednosti kapitala)
„Generaleksport“ Beograd (6,8)
„Jugobanka Jug Banka“ Kosovska Mitrovica (2,3)
„Progres“ Beograd (1,9)
Dunav banka a.d. Zvečan (1,9)
Elektroprivreda Srbije (1,6)
„14 Oktobar“ Kruševac (0,14)
„Termoelektro“ Beograd (0,07)
„Ratko Mitrović“ Požega (0,07)
Dunav Osiguranje Beograd (0,03)
Luka Bar Beograd (0,01)

O Trepči opširnije pratite našu tematsku stranicu „Čija je Trepča“

Veselji dokument trepča
Foto: Koha

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.