Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Istražitelji Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova saslušali su u Prištini nekadašnjeg komandanta glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova, Suljejmana Seljimija, poznatog i po ratnom nadimku „Sultan“, koji je prošle sedmice imenovan za političkog savetnika premijera Ramuša Haradinaja. „Sultan“ je nedavno pušten iz zatvora na koji je osuđen zbog ratnih zločina.

Očigledno su ratni zločinci u modi. Ovaj je, eto, savetnik premijera, onaj je poslanik u srpskom parlamentu, a onaj treći tapše po ramenu predsednika Srbije… Na primer…

Osumnjičeni Šaban Beriša (47), priznao je da je 30. januara 2019. godine bagerom iščupao ploču otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću, stoji u izveštaju policije u Đakovici u koji je UNS imao uvid. U izveštaju je navedeno i da je delo bilo „etnički motivisano“.

Bože, baš ne mogu da razumem šta taj Šaban ima u glavi. Ili nema ništa kao svi “šabani” u beogradskom žargonu. Pa se pitam ko ga rodio, ko ga vaspitavao, gde je išao u školu, sa kime se družio, šta su mu krivi novinari koji su žrtve? Voleo bih da sednem preko puta njega i sve ga to pitam… I još nešto bih voleo. Da ode u zatvor i više nikada ne izađe.

Jedan plan projekta razgovora između Hašima Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji i formalno predstavlja Srbiju u ovom planu projekta, objavio je izvor medija Tetova1, sledeće sadržine:

Preševo do Klenike pridružuje se Kosovu, Granica se nalazi u blizini Biljača, Bujanovac dobija poseban status kao poseban district, Mitrovica dobija poseban status kao poseban district, Kosovu se pridružuje 6 od 8 sela iz opštine Medveđa, Koridor 10 biće proglašen međunarodnim „Protected Road“, Jezero Gazivode biće privatizovano na 99 godina (engleska firma) i imaće specijalan status, Trepča se privatizuje na 99 godina (američke kompanije, francuske, ruske i kineske) i imaće poseban status, Srpske crkve dobijaju nezavisnost i eksteritorijalnost (kao Hilandar na planini Atos – Grčka), Zvečan, Zubin Potok i Leposavić ulaze u sastav Srbije, Ratne odštete između Kosova i Srbije biće oproštene, Srbija će priznati Kosovo pod imenom Kosovo, NATO snage imaće mandat od 33 godina, Baza Cepotin u blizini Bujanovca postaje deo Kosova, Bondstil u Sojevu postaje Military Base, Vlora postaje Navy base, Kučevo postaje Air Base…

I sada se nešto pitam zašto postoje UN, razne unije, države, vlade, parlamenti, izbori, narod, ratovi, žrtve, stradanja, razaranja…? Sednu lepo ljudi na kanabe i dogovore se. E onda idu razaranja, stradanja, žrtve, narod, izbori, parlamenti, vlade, države, unije država i na kraju sednica Saveta bezbednosti UN-a.

„Sve smo dalje da se vratimo za sto i da razgovaramo o normalizaciji, ne zbog Beograda već zahvaljujući jednostranim potezima Prištine“, rekla je Brnabićeva. Premijerka očekuje da će se to „kao bumerang vratiti Prištini“. Srbija, s druge strane, kaže, razgovara svakodnevno sa svim partnerima EU, SAD, Kinom, Rusijom i pazi na svoje interese, vodi jako pažljivu, ozbiljnu i odgovornu politiku.

Ne znam za onih drugih 4.999.999 građana Srbije, ali ja ti baš ništa ne verujem. Pogotovu to za pažljivu, ozbiljnu i odgovornu politiku.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.