Zakon o Trepči: Kosovski vrhovni sud uputio zahtev za ukidanje

Vrhovni sud Kosova uputio je zahtev Ustavnom sudu za ukidanje Zakona o Trepči, prenose kosovski mediji. Zahtev je upućen nakon što je jedan od sudija prvostepenog veća Posebne komore Vrhovnog suda, iz redova EULEX-a, ocenio da je ovaj zakon neustavan. Međutim, iz Kancelarije kosovskog premijera tvrde da zakon ne može da ospori sudija Vrhovnog suda i da ovakav zahtev neće promeniti njegov status. 

EULEX-ov sudija je takav zaključak doneo iz, navode mediji, dva razloga, a na osnovu osnovnih prava o imovini (član 46 Ustava).

Status zakona biće nepromenjen

U reakciji na zahtev Vrhovnog suda, iz Kancelarije kosovskog premijera ocenjuju da će status zakona ostati nepromenjen,

"Ustavni sud je utvrdio da je Zakon o Trepči ustavan i u potpunosti u skladu sa Ustavom," naveo je savetnik kosovskog premijera, Bensik Beriša.

"Prema tome tvrdnja jednog sudije, ili koga god, može biti lično mišljenje koje može izazvati zabunu, ali sigruno ne može da promeni status Zakona o Trepči," dodao je on u izjavi za RSE.

"Prvo, zakon ima efekat eksproprijacije bez naknade na štetu tužioca, koji je i poverilac Trepče. Drugo, delimična eksproprijacija se vrši u korist privatnih lica bez ikakvog opravdanja," navodi se u obrazloženju koje je dostavljeno prištinskom Teljegrafiju.

Da je zahtev dostavljen Ustavnom sudu, takođe je potvrđeno iz suda.

"Ovaj zahtev je već dostavljen Ustavnom sudu i biće obrađen i ispitan kao i bilo koji drugi zahtev podnet sudu," stoji u pisanom odgovoru za prištinski portal.

Ustavni sud Kosova ocenio je Zakon o Trepči ustavnim krajem prošlog meseca, nakon čega je, istog dana, kosovski predsednik, Hašim Tači, potpisao zakon.

Zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o Trepči uputila je lista Srpska, 13. oktobra, zbog kojeg su njeni predstavnici, zajedno sa predstavnicima Srba u kosovskoj vladi – zamrzli učešće u kosovskim institucijama. Isticali su da je zakon, kojim Vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto Trepče – usvojen na neustavan način, bez učešća Srba, kao i da su zanemareni interesi srpske zajednice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.