Bolton za N1: Dogovor Beograda i Prištine o razmeni teritorija ne bi trebalo da ima uticaj na BiH

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton izjavio je da su Beograd i Priština možda daleko od rešenja međusobnog spora.

U ekskluzivnom intervjuu za N1, Bolton je rekao da eventualni dogovor Beograda i Prištine o razmeni teritorija ne bi trebalo da ima uticaj na situaciju u BiH.

„Što se tiče Srbije i Kosova, ako bi se oni dogovorili o zameni teritorije, u delu pregovora kojim se rešavaju sva nerešena pitanja i što bi dovelo do ekonomskih, diplomatskih i sličnih odnosa, mislim da ćemo mi sa strane verovatno to podržati. Ali, druge zemlje regiona, naročito Bosna, mislim da moramo jasno reći da bilateralna rešenja između Srbije i Kosova nemaju nikakvog uticaja na Bosnu, Albaniju, Rumuniju, Bugarsku ili nekog trećeg“, kazao je Bolton, te dodao da ovakve odluke ne mogu značiti da neko treći ima pravo da jednostrano traži otcepljenje.

„Zabrinut sam zbog manjka američkog angažmana u regionu Balkana“, poruka je bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost SAD u intervjuu za N1.

Govoreći o svom nekadašnjem šefu Donaldu Trampu i poredeći ga s drugim bivšim predsednicima Bolton kaže da su bez obzira koliko se ne slagali s nekim od predsednika to bili ljudi visokog karaktera te da su kada su u pitanju odluke u vezi s mirom i bezbednosti njih donosili na jedan koherentan način.

„U knjizi opisujem jedan događaj vezan uz nekadašnjeg šefa osoblja Bele kuće Džona Kelija koji me je pitao da li je ikada ranije bio ovako loš predsednik, odgovorio sam mu da ne mislim da jeste. Čak i Nikson, i Nikson posebno, je znao oblast nacionalne sigurnosti mogli ste se slagati ili naslagati s njim, voleti ili ne voleti ono što je uradio u Votergejtu, ali se mogao nositi s kriznim situacijama. Znao je doneti teške odluke, to nije način na koji Tramp prilazi stvarima“, ističe Bolton.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.