Domaćice: Naš posao je robija

U novoj epizodi Iz dve perspektive, Anđelka Ćup pred kamere je stavila dve žene, dve domaćice, čiji doprinos društvu se vekovima ne sagledava kroz ekonomske kategorije, iako obavljaju najsveobuhvatniji rad, bez beneficija, bez radnog vremena i bez penzije. I dok mnoge žene pored domaćih poslova, imaju i druga, formalizovana zanimanja, koja im pružaju ekonomsku nezavisnost i slobodu,  domaćice „sa punim radnim vremenom“ kažu da im nedostaje upravo to – novčana sredstva kojima bi same raspolagale, a koja svojim mukotrpnim radom svakako zaslužuju. 

Nova epizoda Iz dve perspektive osvetljava svakodnevni život dve kosovske domaćice, njihove probleme, kajanja i poruke mladim devojkama. Najvažnija poruka Tavide Bunjaku iz Novog Brda i Milice Sekulić iz Gračanice mladima je obrazovanje, a muškarcima da poštuju rad i zalaganje svojih supruga.

„Ja sam žena što radi po kući, bez škole,“ definiše svoje zanimanje Tavide. Milica, s druge strane, ukazuje na nejednakost vrednovanja njenog doprinosa i doprinosa formalno zaposlenih žena, i jedne i druge vrše svoje dužnosti, ali Milici, za njen rad, nije ništa plaćeno.

„To je robijaš. To ti je radim i ništa… ćuti, nemaš dinar od nikud, čekaš… kuvaj, mesi, čisti, ne plaća ti se ništa. Eto ti. Ubiješ snagu i eto ti. A na pos’o žene kad otidnu, bar znaju… isto pos’o završu kad dođu i plate primu i ništa nisam bolje ja od njih,“ objašnjava Milica.


Emisija Iz dve perspektive snimljena je kao deo aktivnosti projekta „Podrška stvaranju društvenih veza i zaštiti manjina na Kosovu“. Ovaj projekat finansira IOM (Međunarodna organizacije za migracije), koji je podržala Britanska ambasada u Prištini. Mišljenja, stavovi, zaključci ili preporuke izneseni u ovom prilogu ne izražavaju nužno stavove donatora i portala KoSSev.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.