Kosovska vlada: Sistemi kosovske vlade bili suočeni sa sajber napadom, sprečili smo ga

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Tokom protekle nedelje u određenim vremenskim periodima, sistemi kosovske vlade bili su suočeni sa DDoS sajber napadom koji je uzrokovao povremene prekide u internet servisu unutar institucija i povremeni nedostatak pristupa pojedinim uslugama, saopštila je danas kosovska vlada.

Precizirali su da je tokom napada tim za sajber bezbednost AID (Agencije za informaciono društvo) bio maksimalno posvećen kako bi uticaj napada na dostupnost i funkcionalnost usluga bio što manji.

„U saradnji sa spoljnim stručnjacima, uz primenu adekvatnih mera, sajber napad je prevaziđen i sprečeni pokušaji da se napad nastavi“, navodi se u saopštenju.

Iz kosovske vlade precizirali su da su sve usluge potpuno dostupne i da nema prepreka u njihovom radu.

„Tokom ovog sajber napada, ni u jednom trenutku nisu kompromitovani podaci koji se čuvaju u Državnom centru podataka u okviru institucija Republike Kosovo“, saopštili su.

Prištinska Koha javila je ujedno ovog popodneva da je Kosovski Telekom bio na meti sajber napada, te da je usled toga došlo do gašenja internet usluga od 8 ujutru.

„Zbog nemogućnosti zaustavljanja napada, Telekom je prekinuo usluge“ potvrdio je za ovaj medij tehnički direktor Telekoma, Haljilj Krasnići (Halil Krasniqi).

Podsetimo, iz kosovske vlade su i prethodne nedelje saopštili da je više zvaničnih portala kosovskih institucija bilo na meti sajber napada koji je, kako su naveli, došao iz inostranstva.

Portparol Kosovske vlade, Perparim Krueziu, kazao je tada da napad nije prodro u infrastrukturu kosovske računarske mreže pošto je bio blokiran „relevantnom bezbednosnom opremom“.

Prištinski mediji ujedno su javili da su platforma e-Kosova, sajt kabineta kosovskog premijera, pojedina ministarstva i mediji, Kosovska policija bili takođe na meti sajber napada tokom protekle nedelje.

Podsetimo, nedavno se i Albanija suočila sa sajber napadom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.