Kosovska vlada odobrila uspostavljanje mehanizma za dokumentovanje ratnih zločina

kosovska vlada sednica
FOTO: EkonomiaOnline

Kosovska vlada odobrila je na današnjoj sednici nacrt dokumenta za uspostavljanje mehanizma za dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, prenosi EkonomiaOnline. Ujedno je odobren dodatak od 10 odsto zarade za zdravstvene radnike.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti kazao je na ovoj sednici da će dokumentacija ratnih zločina poslužiti u obrazovne svrhe, kao i za podizanje svesti, a kako Kosovo „više nikada ne bi videlo zločine“.

„Prošle su 22 godine od rata, a daleko smo od rešavanja zločina, ne možemo da gubimo vreme, ali moramo da damo sve od sebe. Mehanizam će se baviti zločinima, nacrt dokumenta koji razmatramo ima za cilj uspostavljanje mehanizma za dokumentovanje zločina“, kazao je Kurti.

Kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu), rekla je na istoj sednici da će mehanizam imati ulogu prikupljanja, verifikacije i sistematizacije zločina.

„Svrha stvaranja je da se zločini koji su se dogodili budu prikupljeni, provereni i dostupni žrtvama, društvu, a potom i institucijama pravde“, kazala je Hadžiju, prenosi EkonomiaOnline.

Podsetimo, dokumentovanje ratnih zločina, tj. formiranje tela koje bi se bavilo time, prištinske vlasti najavljuju već godinama unazad.

Hadžiu je još maja meseca ove godine saopštila da je formalizovana radna grupa za izradu koncepta dokumenta za osnivanje Instituta za zločine počinjene tokom rata na Kosovu, a koji bi trebalo da čine politički zvaničnici, predstavnici civilnog društva konsultanti, lokalni eksperti i, kako je rekla, građani koji su, dokumentovali ratne zločine tokom poslednjih 20 godina.

Hadžiju je tada ujedno uputila poziv za saradnju svima koji žele da doprinesu procesu.

Formiranje ovog instituta jedno je od predizbornih obećanja Samoopredeljenja, a deo je i programa kosovske vlade.

Osim ovog instituta, Vlada Aljbina Kurtija najavljuje i podizanje tužbe za genocid protiv Srbije.

Međutim, u prošlosti je već postojao institut za istraživanje ratnih zločina na Kosovu koji je zatvoren zbog izostanka rezultata, ako se izuzme objavljivanja desetak monografija o broju ubijenih, nestalih Albanaca, i onom što je predstavljeno kao ekonomska šteta i uništavanje kosovske kulturne baštine nasuprot „srpskog agresora“ .

Kosovska vlada je još 2011. godine formirala ovaj institut da bi 2018. godine bio ukinut po nalogu tadašnjeg premijera Ramuša Haradinaja. U tadašnjoj odluci se objašnjavalo da će umesto instituta biti formirano „Odeljenje tranzicionalne pravde“ u okviru Ministarstva pravde.

Inače, i pre više od godinu dana, tadašnje kosovsko ministarstvo pravde je odlučilo da sastavi radnu grupu za formiranje, kako su i tada saopštili, „novog Instituta za istraživanje ratnih zločina“.

Sve zvanične inicijative do sada naglasak su imale isključivo na zločinima nad Albancima tokom kosovskog konflikta.

Na današnjoj sednici, kosovska vlada je odlučila i da odobri isplatu neto dodatka od 10 odsto na plate zdravstvenih radnika u javnom sektoru za novembar i decembar.

Odlukom je precizirano da dodatak ne može biti manji od 60 evra, prenosi EkonomiaOnline.

Gazeta Express piše da je ujedno danas odlučeno da se izdvoji dodatnih 2.5 miliona evra za kupovinu osnovnih lekova za UKCK u Prištini, a nakon zahteva i izveštaja ovog Univerzitetsko kliničko-bolničkog centra o velikoj nestašici lekova za lečenje karcinoma.

Vlada je ujedno stavila van snage prošlogodišnju odluku o imenovanju Špena (Shpen) Trdevaja za generalnog sekretara Saveta bezbednosti Kosova u okviru kabineta kosovskog premijera.

Kako prenosi Koha, Kurti je na sednici kazao da je njegovo imenovanje u suprotnosti sa Zakonom o javnim funkcionerima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.