Kosovska vlada radi na administrativnom uputstvu u vezi sa cenama nafte

Benzin nafta pumpa gorivo
FOTO: KoSSev

Udruženje naftnih kompanija, kao i opozicija na Kosovu već danima zahtevaju intervenciju vlasti kako bi se normalizovale cene goriva. Takođe već danima iz kosovske vlade poručuju da rade na administrativnom uputstvu, ali i odbijaju predlog o ukidanju akciza i PDV-a.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, saopštio je danas da vlada koju predvodi priprema administrativno uputstvo o cenama nafte.

Nakon značajnog rasta cena Kurti je danas saopštio da je ukidanje PDV-a i akciza na naftu „beskorisna politika“ koja će pomoći samo trgovcima, ali ne i građanima.

„Ukidanje PDV-a i akciza ne smatramo korisnom politikom jer ne pomaže onima kojima je to potrebno, a slučaj Nemačke je pokazao da svako ukidanje poreza na naftne derivate ne pomaže građanima, naprotiv, može samo da se poveća profiti trgovaca“, naveo je Kurti.

Precizira da je cilj njegove vlade da pomogne građanima socijalnom politikom, „a ne stvaranjem pretpostavki koje se na kraju pretvaraju u superprofit za trgovce, a ne u olakšanje za građane“.

„Izrađujemo administrativno uputstvo u vezi sa cenama nafte. Naš cilj je da zaštitimo potrošače nakon što uvezemo naftu i da u isto vreme vodimo računa da se tržište ne deformiše, tako da postoji ravnopravna konkurencija na tržištu“, rekao je Kurti.

Cena nafte na Kosovu trenutno se kreće oko 1,9 evra.

Indeks cena ukazuje da je gorivo u maju ove godine poskupelo za 45,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

O tome da se radi na dokumentu, odnosno odluci u vezi sa cenama nafte, iz kosovske vlade poručuju već danima, odgovarajući na kritike dela opozicije koji traži upravo smanjenje ili ukidanje PDV-a i akciza.

Pre nekoliko dana je takođe kosovski ministar finansija, Hekuran Murati, povodom navoda opozicije kazao da bi se takvom odlukom samo uvećala zarada trgovaca.

Tada je ujedno kazao da će se odlukom kosovske vlade na kojoj se radi, utvrditi gornja cena i maksimalna profitna marža.

Sa druge strane, Udruženje naftaša Kosova nedavno je upozorilo na mogućnost zatvaranja benzinskih pumpi na celoj teritoriji Kosova, ukoliko Vlada ne uzme u obzir njihove zahteve.

Reagujući na nacrt odluke Vlade za utvrđivanje cene nafte, tražili su da se nastavi sa ekonomijom slobodnog tržišta, u skladu sa, kako su rekli, Ustavom Kosova.

Kao primer su naveli zemlje u regionu i EU koje su smanjile akcize na naftne derivate.

„Ukoliko navedeni zahtev Vlada ne uzme u obzir, onda je naš zahtev da se minimalne marže odrede na sledeći način, na osnovu sadašnjeg nivoa cena – veleprodaja 3%; maloprodaja – 12 odsto“, navodi se u pismu ovog udruženja upućenom Vladi.

Pročitajte još:

Novi rast cena goriva na Kosovu, opozicija ponovo traži smanjenje akciza, a vlada se protivi

Cene goriva na Kosovu dostigle skoro dva evra po litru

Udruženje naftaša upozorava na mogućnost zatvaranja pumpi ukoliko se ne usvoje njihovi zahtevi

Drastična poskupljenja na Kosovu, potrebna mera da se ukine PDV

MINT: Uskoro nova odluka o regulisanju cena nafte na Kosovu

Cene goriva na Kosovu dostigle rekordPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.