Gazeta: Cene goriva na Kosovu dostigle rekord

Gorivo nafta pumpa
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Cena goriva na Kosovu dostigla je rekordan nivo. Trenutno se litar na glavnim pumpama prodaje od 1,77 evra do 1,87 evra (za kvalitetniju naftu), prenosi Gazeta Express.

Cena goriva na nekim pumpama u ponedeljak je bila veća u odnosu na prethodne dane.

Najjeftinija cena na nekim od glavnih pumpi je 1,77 evra po litru.

Da je gorivo poskupelo potvrdilo je Udruženje naftaša.

Predsednik ovog udruženja, Fadilj Berjani (Fadil), rekao je za Gazetu Express da je cena dizela danas oko 1,75 evra dok je cena benzina 1 evro i 77 centi.

Sam Berjani priznaje da su cene visoke za ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze građani.

„Što se tiče poskupljenja, da li će doći do povećanja i koliko će cena dostići, ne možemo da prejudiciramo jer postoje velika kretanja na međunarodnom tržištu akcija. Cene su visoke za ekonomski položaj naših građana. Povećanje cene goriva se dešava širom sveta, a ne samo kod nas. Verujem da naši građani shvataju da povećanje cena diktira berza i to se dešava u celom svetu“, izjavio je Berjani.

Prema Berjaniju, do stabilizacije tržišta može doći tek nakon završetka rata u Ukrajini.

Nakon poskupljenja goriva, reagovao je i šef poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri.

On je rekao da građani Kosova plaćaju litar goriva gotovo po istoj ceni kao građani Evropske unije, iako imaju mnogo manja primanja.

„Danas građanin Kosova plaća litar goriva po skoro istoj ceni kao i građanin Evropske unije ali sa višestruko manjim primanjima. Poskupljenje osnovnih proizvoda izuzetno otežava život građanima Kosova. Kurtijeva vlado, jesi li na Kosovu, jeste li svi napolju!!“, napisao je Tahiri.

U međuvremenu, lider Demokratskog saveza Kosova, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku), koji je po struci ekonomista, pre nekoliko nedelja je napravio analizu o rastu cena nafte.

Prema njegovim rečima, građani Kosova su, osim što su morali da plate poskupljenje, prema svetskom trendu, snosili i porez i akcize Vlade.

„Danas je cena goriva dostigla 1,60 evra po litru. Od ove cene građani Kosova plaćaju Vladi punih 60 centi porez i akcizu. Dakle, oni ne plaćaju samo rastuće međunarodne cene nafte; plaćaju i apetit Vlade da dobije više novca i poreza čak i u vremenima krize. 60 centi od 1,60 evra po litru je mnogo“, napisao je Abdidžiku.

Abdidžiku je tražio da se smanji akciza na gorivo i smanji PDV na naftu i osnovne proizvode.

Prošle nedelje je ponovio ovaj zahtev.

„Mi smo 7. marta, pre tri meseca, predložili smanjenje PDV-a i akciza na naftu, za iste efekte koji se danas vide u Nemačkoj. Ignorisani smo sa obrazloženjem da je kriza ista širom Evrope. Kriza je ista – naravno – ali su mere koje su preduzele i preduzimaju evropske vlade različite. Niko od njih ne izgleda kao Kosovo. Da ponovim isto tri meseca kasnije: da se smanji akciza na gorivo, da se smanji PDV na naftu i osnovne proizvode“, napisao je Abdidžiku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.