Udruženje naftaša upozorava na mogućnost zatvaranja pumpi ukoliko se ne usvoje njihovi zahtevi

Gorivo nafta pumpa
FOTO: KoSSev

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Udruženje naftaša Kosova najavilo je zatvaranje benzinskih pumpi na celoj teritoriji Kosova, ukoliko Vlada ne uzme u obzir njihove zahteve.

Reagujući na nacrt odluke Vlade za utvrđivanje cene nafte, Udruženje se obratilo pismom predsedniku Vlade sa nekoliko zahteva.

Kao primer su naveli zemlje u regionu i EU koje su smanjile akcize na naftne derivate. Takođe su tražili da se nastavi sa ekonomijom slobodnog tržišna, u skladu sa, kako su rekli, Ustavom Kosova.

„Ukoliko navedeni zahtev Vlada ne uzme u obzir, onda je naš zahtev da se minimalne marže odrede na sledeći način, na osnovu sadašnjeg nivoa cena – veleprodaja 3%; maloprodaja – 12 odsto“, navodi se u pismu upućenom Vladi.

Dalje, naftaši su poručili da su dužni da zaštite egzistenciju svojih kompanija, ukoliko se, kako su naveli, ne uzmu u obzir zahtevi upućeni Vladi.

„Žalba na rešenje od 1. marta 2022. godine za naknadu štete prouzrokovane ovom odlukom; Žalba na novu odluku, ako je doneta nezavisno od naših zahteva; Zatvaranje benzinskih pumpi na celoj teritoriji Kosova, do reakcije Vlade, kako bi se izbegao bankrot“, zahtevi su Udruženja naftaša.

Povodom aktuelnog povećanja cena nafte na Kosovu, Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine saopštilo je da ova institucija radi na novoj odluci za regulisanje cena nafte koja će, prema njihovim rečima, zaštititi potrošače i konkurenciju po zakonu.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva na Fejsbuku, odluka se očekuje uskoro.

Pročitajte još:

MINT: Uskoro nova odluka o regulisanju cena nafte na Kosovu

Cene goriva na Kosovu dostigle rekordPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.