Udruženje dermatovenerologa Srbije vršilo besplatne preglede u Gračanici

Udruženje dermatovenerologa Srbije vršilo besplatne preglede u Gračanici
FOTO: RTK2

U okviru kampanje za borbu protiv raka kože, nacionalni tim Euromelanoma i Udruženje dermatovenerologa Srbije u Domu zdravlja u Gračanici vršili su besplatne dermatološke preglede.

Eminentni stručnjaci iz oblasti dermatologije iz Niša, Beograda i Novog Sada u Domu zdravlja u Gračanici vršili su preventivne preglede.

Odazvao se veliki broj meštana kojima je predočen i značaj odgovornog ponašanja na suncu, odnosno štetnost UV zračenja.

“Preventivni pregled jednom godišnje je sasvim dovoljan ukoliko ne spadamo u faktore rizika. Ono što mi primećujemo je porast melanoma, nažalost, ne samo onog standardnog broja, ne govorimo samo od 700 novoobolelih, nego o mnogo više i ne samo kod osoba svelte puti, već i u šestoj i sedmoj deceniji, nego i kod mlađe populacije. Naš apel je, nevezano od godina i fototipa kože – prijavite se svom dermatologu koji će obaviti dermoskopski pregled čitave kože”, rekla je prof. dr Danica Tiodorović, nacionalni koordinator Euromelanoma, potpredsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije.

“Ja to obično uprostim i kažem ljudima gledajte svoje mladeže jednom u mesec–dva, pregledajte se, ako uočite nešto tokom pregleda naučićete, znaćete šta su vaši mladeži”, rekao je prof. dr Dušan Škiljević sa Klinike za dermatovenerologiju Univerzitetsko kliničkog centra u Beogradu i predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije.

U okviru ove kampanje, pregledi su organizovani po prvi put i u Gračanici.

“Stanovništvo koje je trenutno došlo na pregled došlo je iz svih krajeva Kosova tako da je to još jedan dokaz, da ova kampanja ima visoki značaj i da je veoma uspešna”, rekao je direktor KBC Priština sa sedištem u Gračanici, Bratislav Lazić.

“Ovo je jedan u nizu pregleda koji će i dalje nastaviti da se odvija u našem zdravstvu ovde na prostoru Kosova, danas su to dermatolozi, najavljeno je da će doći i neurolozi, očekujemo i saradnju ostalih organizacija”, istakla je direktor Doma zdravlja u Gračanici dr Mirjana Dimitrijević.

Na preglede je došao veliki broj građana širom Kosova.

“Bitna je za našu sredinu, ljudi nisu dovoljno informisani o melanomima koje nose mladeži i izlaganje suncu, naročito u seoskim sredinama”, kaže Biljana Kostić.

Melanom je vrsta raka kože koja čini trećinu svih maligniteta. Prevencija je ključna, napominju lekari i apeluju na to da je period najintenzivnijeg zračenja, od 10 do 17 časova kada bi boravak na suncu trebalo izbegavati.

RTK2

Besplatni pregledi kože u Studentskoj poliklinici u okviru kampanje “Euromelanom”Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.