Patrijarh Irinej: Vidovdan je bitan za našu istoriju i kulturu

Patrijarh srpski Irinej izjavio je u porti manastira Gračanica da Vidovdan 2015, nije kao što je bio Vidovdan 2001. godine.

"Trudimo se da doživimo kao nekad Vidovdan, da označimo, doživimo i osvetlimo na način koliko Vidovdan znači za našu istoriju i kulturu. Vidovdan potenciramo i kod našeg naroda u dijaspori, koji budno prati šta se dešava na Kosovu i Metohiji," rekao je patrijarh Irinej.

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, nakon završenog sastanka u konaku manastira Gračanica sa predstavnicima Srba sa KiM-a, kazao je da se na Vidovdan prisećamo da je naš narod dao svoje živote za svoju zemlju, dan kada treba da se pomolimo za prošlost, sadašnjost i budućnost.

"Srbija je tu za svoj narod na KiM-u, da svi žive u miru, a oni koji su otišli da im se omogući povratak na svoja ognjišta i da budućnost ovog naroda na KiM bude bolja. Vidovdan je jedan od najsvetijih srpskih praznika, kada se podsećamo naših junaka i vitezova. Mislim da je dobar trenutak da se prisetimo činjenice da je Kosovo kroz vekove naš svetionik," zaključuje direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Ministar pravde, Nikola Selaković, rekao je da je Vidovdan dan kada trebamo da vidimo kakvi smo ljudi, kakvi smo bili prošle godine i kakvi ćemo biti dalje.

"Vlada Republike Srbije traži najbolje rešenje kako da Srbima bude bolje na Kosovu i Metohiji. Poručujem svom narodu ovde da imaju poverenje u svoju vladu, moraju da znaju da se u najtežim mukama sa velikim naporima pregovarački tim bori se da Srbima na KiM stvori što sigurnije i bezbednije okruženje. Uveren sam, radeći kao što smo do sad, da će Vlada će u tome uspeti. Uveren sam da će svako srpsko dete, srpska majka na KiM-u biti sigurnija, da svaki srpski otac dobije posao ovde i da se ovde što više rađamo i ostajemo," rekao je Selaković.

Radio Gračanica

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.