Kosovska Mitrovica: Otadžbina pozvala na protest #1od5miliona

Kosovska Mitrovica, Crvkva Sv. Dimitrija, grad, panorama, dron
Foto: Kushtrim Isa

Vest je ažurirana

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ kao član Saveza za Srbiju poziva građane da se u četvrtak 7. marta u 18 časova sa Trga Šumadija pridruže trećoj po redu protestnoj šetnji pod nazivom #1od5miliona. Biće ovo prvi put da ovaj pokret, zajedno sa inicijatorima ovih protesta učestvuje u organizaciji protesta #1od5miliona u Kosovskoj Mitrovici.

17: 40 – U međuvremenu su se oglasili inicijatori protesta koji je po prvi put u Kosovskoj Mitrovici održan 2. februara, nadaju se da će se i drugi građani „ugledati na pokret Otadžbina“ i pridružiti se protestu. Marko Jakšić, bivši odbornik GI SDP u opštini Severna Mitrovica građanima poručuje da se sloboda ne može izvojevati „sakrivajući se iza opravdanog’ straha“.

„Nadam se da će se svi oni, koji su propustili da se priključe na prethodna dva protesta, ugledati na pokret Otadžbina i doći ovog puta. Sloboda mišljenja, izražavanja i izbora, vladavina prava, istina o Oliverovom ubistvu, zaštita prava iz radnog odnosa svih ugroženih zbog prethodnih protesta, su bez obzira na sve naše razlike imperativ oko kojeg se svi možemo ujediniti u ova mračna vremena,“ poručio je Marko Jakšić putem Fejsbuka.

Iz ovog pokreta navode da su protiv „podele i predaje južne srpske pokrajine“.

„Razgraničenjem kako to zamišlja Aleksandar Vučić etnički se cepa ne samo srpsko tkivo na Kosovu i Metohiji nego i ono na severu Kosova i Metohije. Razgraničenjem vlast samo stvara Veliku Albaniju“.

Dodaju i da su svesni „enormnog pritiska na zaposlene u javnim ustanovama“ kojima je zabranjeno da izražavaju nezadovoljstvo „državnom politikom diktatorskog režima Aleksandra Vučića“ te da će zato protiv „svih direktora koji primenjuju sankcije protiv građana koji učestvuju na protestu podneti krivične prijave“.

Kao član opozicionog Saveza za Srbiju, ovaj pokret poštuje program od 30 tačaka u kome je „nedvosmislen stav o Kosovu i Metohiji“:

„Rešenje statusa Kosova i Metohije mora da bude u skladu sa Rezolucijom 1244.

Nikakav referendum po pitanju statusa Kosova i Metohije koji izdajnička vlast u Beogradu misli da organizuje Savez za Srbiju neće priznati, jer je on u startu antiustavan.“

O programu Saveza za Srbiju, ali i Sporazumu sa narodom koji su neke članice ovog pokreta potpisale, uključujuči i Otadžbinu, pročitajte više u posebnoj vesti Sporazum sa narodom: Da li Kosovo ima veze sa uspostavljanjem kontrole vlasti?

U izjavi za KoSSev, predsednik pokreta Otadžbina i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, Slaviša Ristić, naglašava da se protest organizuje u saradnji sa dosadašnjim organizatorima koji će naknadno saopštiti i ostale tehničke detalje u vezi sa protestom. Ristić je dodao i da će se protestima pridružiti Dveri, DSS i druge opozicione partije.

U Kosovskoj Mitrovici biće to treći protest #1od5miliona do sada, a sedmi ukupno na Kosovu i Metohiji. Glavni zahtev protesta #1od5miliona na Severu Kosova do sada bio je otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića, dok je u Gračanici naglasak bio na zahtevu da predsednik Srbije objasni Srbima u centralnom delu Kosova i na jugu šta podrazumeva pod razgraničenjem.

Predsednik Srbije je uz svoje saradnike i Srpsku listu do sada brojao učesnike ovih protesta, naglašavajući ono što je predstavljao kao tačan i mali broj učesnika. Sa druge strane, iz organizacije ovih protesta sa obe strane istican je značaj slobode misli i govora, te informacije da se na učesnike protesta vrši institucionalni pritisak, koji uključuje i suspenzije.

O dosadašnjim protestima čitajte u:

#1od5miliona večeras u Gračanici: Šestoro ljudi, transparent i poruka

#1od5miliona večeras drugi put u Kosovskoj Mitrovici:

„Jedno hrabro srce vredi više nego 1000 pognutih glava i pogleda“

#1od5miliona u Gračanici: I da se zna, Ibar nije granica!

Večeras i sutra na Kosovu i Metohiji dva protesta „#1od5miliona“

Ove subote „1 od 5 miliona“ u Gračanici, pitanje za Srbiju: Šta znači razgraničenje?

On je stvarno bio #1od5miliona u Gračanici

Ne znaju u čemu je naša pobeda

Zašto sam u subotu šetala?

#1od5miliona u Kosovskoj Mitrovici: Dosta terora

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.