Vučić: Priština i lobisti rade na novom triku – da zaobiđu Briselski i vrate se na Ahtisarija, a pošto nema severnih opština, prave cirkuzijadu

„Mi svakoga dana šaljemo demarše, proteste, pisma. Samo što još nisam poštar postao. Sam sam ispisao toliko pisma da ne znam, ali ljudi, kad’ ih to ne interesuje! Kad’ oni traže dovoljan razlog za napad na Srbiju svaki mogući i nemogući, a sa druge strane svom čedu će da oproste sve“, požalio se večeras predsednik Srbije u intervjuu za RTS.

„Mi smo jedina zemlja kojoj otimaju teritoriju Gorislave“, kazao je autoru emisije „Četvrtkom u 9“, nakon povratka iz Crne Gore.

U Kotoru je danas održan Samit Evropske unije za Zapadni Balkan pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija“. Centralna tema bila je plan rasta regiona, prema razvojnom planu EU.

Pored drugih lidera iz regiona, kao i evropskog i američkog predstavnika, odnosno evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljija i pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijaska pitanja, Džejmsa O’Brajena – boravio je i predsednik Srbije, te kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Uz poruke koje je danas uputio o ekonomskom rastu Srbije i Zapadnog Balkana uopšteno, pružajući podršku Planu rasta EU za region i izražavajući entuzijazam za isti, večeras je imao i kritičan pristup.

Ko otima parče zemlje?

Nije oduševljen moralom i vrednostima međunarodnih partnera, kao ni pojedinima u regionu.

Čemu sve on prisustvuje:

„Kad’ počnu iz regiona da se dodvoravaju zapadnjacima, to je toliko ogavno i odvratno“, primećuje.

„Da stanete, gledate i ne verujete da je to moguće!“, svedoči glavni srpski državnik.

Zato je danas rekao: „Prestanite da im se dodvoravate! Nećete ući pre Ukrajine. Nema ništa pre 2030!“ – što je upravo godina kojom se licitira za ulazak Crne Gore.

„Pričaju danas o narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine s pravom. A šta je sa teritorijalnim integritetom Srbije? Ko ga je narušio? Ko je oteo parče zemlje i ko otima parče zemlje ovom narodu? Po kom pravu? Po povelji UN?! Po kojoj rezoluciji?! UN nema je, ne postoji, baš ih briga! Rezolucija se zove ‘mnogo smo jaki i jači od vas’. To je jedina rezolucija koju imaju“.

Pa kakav onda očekujete stav da imamo?! Pa šta hoćete?! Hoćete da pognemo glavu i da kažem, ‘jaoj, mnogo nam je lepo’

Izvinjavaju se Prištini već danas

To što je Edi Rama mogao u Grčku, a patrijarh srpski nije mogao u Peć je upravo pitanje za EU.

„Osim jednog šturog saopštenja, a šta je to što su stvarno preduzeli?! Već danas im se izvinjavaju što im nisu baš prihvatili u potpunosti zahtev za Doniku Gervalu…“ – izneo je predsednik opasku o obelodanjenom pismu kosovske ministarke spoljnih poslova PACE-u (organizaciji koja je inače već dovršila deo procesa u vezi sa pitanjem članstva) – da su spremni da pošalju nacrt statuta ZSO, ali svoj, ne evropski; ali i odgovoru iz Evropske unije.

Na početku intervjua, ipak je kazao da sada Nemci, Francuzi i Italijani govore sve ono što je i sam predsednik govorio ranije: „Sve računajući poslednje tri godine do Donike Gervale i i Aljbina Kurtija. Zašto bih lagao svoj narod oko toga ili ičega?!“

„A to oko patrijarha nije mnogo važno, za njih nije mnogo važno“, nadovezao se dalje.

Ne interesuje ih to

Uz dubok uzdah prisetio se da je Peć srce srpske duhovnosti, a ne samo sedište SPC.

Nedavnu zabranu ulaska na Kosovo patrijarhu Porfiriju povezao je i sa nekadašnjim zadržavanjem Rade Trajković od strane srpskih vlasti na Merdaru, kada je ova srpska politička veteranka sa Kosova, posle celodnevnog zadržavanja i prema svedočenju – bez terapije, bila prebačena u bolnicu; premda je kasnije saopštila da je bilo i zadržavanja i na aerodromu.

Vučić kaže večeras da je jednom neko zadržao Radu Trajkovic „dva sata i 10 minuta“ na administrativnom prelazu.

Pazite dva sata i deset minuta, a dozvoljeno je četiri sata

Saopštio je da nije postojao predstavnik Kvinte, zapadnih zemalja i EU, koji nije posle pola sata, sat, kontaktirao nekog od srpskih funkcionera da interveniše i da zatraže da hitno bude puštena zbog – ne zna ni on čega.

„Niti je zadržana, niti pritvorena, niti uhapšena“, ali „svi su intervenisali istog sekunda“.

Nisu smeli njega da pozovu jer znaju kakav bi odgovor dobili ali sve druge su pozivali.

Za razliku od večeras, Vučić je unekoliko drugačije svedočio 22. decembra 2022. o slučaju zadržavanja Rade Trajković: „Nije bilo stranca koji ga nije pozvao zbog ‘Kurtijeve savetnice’“.

Vučić: „Kurtijeva savetnica“ čekala dva sata, sve u skladu sa zakonom, nema stranca koji me nije zvao – KoSSev

Za nedavnu vest zadržavanja autobusa sa putnicima Albancima u Srbiji, kaže da se radilo o rutinskoj kontroli usled sumnje da se u njima nalazio osumnjičeni za ratne zločine, no Srbija se optužila da je zaustavila promet Albancima sa Kosova.

„To je bila vest u svim evropskim medijima. Nigde nije vest da je patrijarhu srpskom onemogućeno da uđe na Kosovo i Metohiju jer ih to ne interesuje“, priča Vučić.

A kada ga Gorislav Papić pita – da li im to kaže, Vučić odgovara da im svakog dana postavlja to pitanje. I danas je u Kotoru.

„Mi to sve pratimo i sve smo više ljuti na te..“, kaže predsednik, dodajući da onda „počne da smeje“.

Šta može da se uradi osim da se osmehne, podsmehne i obaveštavate sve?!

Međutim, osim patrijarhu, i Zvezdara teatru sa glumcem Nenadom Jezdićem, onemogućen je dolazak na Kosovo sa predstavom Knjiga o Milutinu.

Nenad Jezdic velika opasnost za suverenost Kosova

„I onda vam govore o ljudskim pravima i tome kako je Priština prvak u ostvarivanju ljudskih prava! Valjda tako što Priština zabrani patrijarhu srpskom da ode u posetu svojoj pastvi i sveštenstvu“, kazao je predsednik.

Novi trik – zaobići Briselski i govoriti ponovo o Ahtisariju

Govoreći o aktuelnom zasedanju saveta ministara u Strazburu, predsednik i „dalje nije siguran“ da se Kosovo i neće definitivno naći na dnevnom redu.

„Može da bude svašta, ali neće im to tako lako ići, zato što bi tu i Nemci pogazili sve svoje principe“, ipak je naglasio.

Vučić je u više navrata govorio o „trikovima“ kojima se Priština zajedno sa pojedinim međunarodnim stranama navodno služi. A sada je u pitanju i novi:

„Rade na drugom jednom triku gde učestvuje Knaus i čitava lobi mašinerija oko njega – Britanci. A to je da se vratimo na Ahtisarijev plan. Baš nas briga za Briselski sporazum, a tu možete u skladu sa kosovskim zakonima i kosovskim ustavom da osnujete ZSO, ali pošto nema srpskih opština na Severu – cirkuzijadu prave“.

Srbiji su u ovom delu „ruke vezane jer po komandi glasaju“, no Srbija se bori uprkos ograničenim mogućnostima.

Ko su prijatelji Srbije

Uz opasku da se nisu od izveštaja Bakojani nisu ogradili oni koji bi trebalo da budu najvažniji, predsednik kaže:

„Slovaci i Mađari, dok je Fica i Orbana, nikada neće promeniti svoj stav. Španija neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova, plašim se španskog stava po pitanju Srebrenice. Kipar neće promenti svoj stav. Nadam se Grčka neće promeniti svoj stav“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.