Vučić: Niko nije poverovao u licemerni kliše da iza svega stoji Centralna banka Kosova

Niko ne razume zašto kosovske vlasti sprovode uredbu CBK o valuti kojom su pogođeni primaoci davanja iz Srbije, poručio je predsednik Srbije danas iz Tirane. A ukoliko se ne bude pronašlo rešenje, to će ovim građanima prouzrokovati ogromne probleme.

Nakon regionalnog samita prvo o Ukrajini juče, a danas o Planu rasta i konvergencije Zapadnog Balkana u albanskoj prestonici, Vučić je odgovarao na pitanja novinara, uključujući i regionalne medije.

Na pitanje albanske novinarke „da li će Srbija učiniti ikakav napor da upriliči dijalog sa Kosovom po pitanju upotrebe srpske valute na teritoriji Kosova“, Vučić ju je podsetio da se od, kako kaže, svih sagovornika i predstavnika međunarodne zajednice (SAD i EU) čulo da smo/su protiv unilateralnih poteza Kurtijevog režima u Prištini.

„Niko ne razume zašto oni to rade, i sama izreka da je to uradila takozvana Centralna banka je u neku ruku objašnjena licemernim klišeom u koji niko nije poverao. I nadamo se da će da postupe na razumniji način u budućnosti, a mi smo oduvek spremni da razgovaramo o svakom pitanju“, kazao je Vučić.

Nakon što je prošle nedelje najavio sastanak u Briselu za tu nedelju, koji se nije održao sve do prekjuče, sada je potvrdio da oni jesu poslali delegaciju predvođenu Petrom Petkovićem u Brisel na razgovare, ali da druga strana nije došla.

„Nadam se da ćemo pronaći načine da to razrešimo. U suprotnom, to će načiniti ogromne, ogromne probleme za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, ali mi ćemo pronaći način da uvek budemo uz njih, da im pomognemo“, kazao je Vučić, ponovivši poruke koje upućuje Srbima ovih dana.

Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je kazao i da će se nastaviti sa razvojem Otvorenog Balkana.

Otvoreni Balkan je pomogao ovoj inicijativi, kaže Vučić za rezultate samita lidera Zapadnog Balkana u Tirani o dogovaranju za zajedničko regionalno tržište i približavanju jedinstvenom evropskom tržištu, te konkretnih mera koje se usklađuju.

„Super je ako može da nas bude pet plus jedan, umesto tri. Ja sam zadovoljan, nastavićemo da razvijamo Otvoreni Balkan, sve naše ideje su i ovde odlično prihvaćene. Moramo da vidimo šta da uradimo pred letnju sezonu da ljudima olakšamo prelaze“, istakao je Vučić.

Potvrdio je da se razgovaralo o graničnim, odnosno, dodaje, administrativnim prelazima, sa idejom da je „prvo potrebno izbaciti papire“, uz primer da Srbija, zbog toga što ima najprometnije prelaze, gubi 163 miliona evra.

Najavio je i da bi do marta mogli da budu uvedeni zeleni koridori što bi, kako ocenjuje, bila izuzetna novost za sve ljude na Zapadnom Balkanu.

Vučić: Nemamo mi nikakvih pobeda, gledamo kako da živu glavu sačuvamo, fabrike su naše…

Vučić: Suze mi kreću svaki put kad vidim naš narod da čeka ispred bankomata

Vučić se u Tirani sastao sa Zelenskim, zahvalio na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije

Vučić o dinarima na Kosovu: Sve radimo da nađemo kakvo takvo rešenje, možda koje nama ne odgovara ali da ljudi žive normalno

Vučić o izjavi Osmani da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine: Dvoličje i licemerje bez presedanaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.