Vučić o izjavi Osmani da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine: Dvoličje i licemerje bez presedana


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani koja je danas u Tirani, kako on kaže, kazala da se zalaže za očuvanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta. Vučić tu izjavu smatra „dvoličnom i licemernom bez presedana“.  

U albanskoj prestonici održava se Samit za Ukrajinu, koji je organizovao albanski premijer, Edi Rama.

Događaju prisustvuje i predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, koji zajedno sa Ramom dočekivao lidere na samom ulazu.

Od regionalnih lidera u Tiranu su otišli predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kosovska predsednica Vjosa Osmani, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsednik Crne Gore Jakov Millatović, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsedavajuća Veća ministara BiH Borjana Krišto, i predsednica Moldavije Maia Sandu.

Usaglašena je deklaracija Samita Ukrajine i Jugoistične Evrope.

Poznato je to da je njoj podršku dao i srpski predsednik, koji je, kako je danas iz Tirane izjavio – tražio da se pojedine tačke u njoj ne spominju, odnosno – „da se skloni tačka o sankcijama Rusiji i da se izbaci deo o malignom uticaju Rusije“.

„Rekao sam im – Ok, ako to tako doživljava veći deo vas ovde, onda da ubacimo još neke koje mi doživljamo sa malignim uticajem. Onda kada su čuli za koga mi sve smatramo da ima maligni uticaj, onda su to izbacili“, tvrdi.

Upitan šta sadrži ta deklaracija o posledicama rata u Ukrajini, Vučić kaže – „sve ono što znate uobičajeno“.

Osmani tražila da se baš o tome glasa

Ističe da je kosovska predsednica, Vjosa Osmani danas ponovo tražila da se glasa o sankcijama:

„Ali izgleda da joj nije prošlo“, kaže Vučič, dodajući da to „nije fer“.

Vučić: Ne zaboravite da Ukrajina nije priznala Kosovo; Osmani: Priznanje će doći zajedno sa pobedom Ukrajine

Prokomentarisao je Vučić još jednu izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani, odnosno to što je novinarima kazala „da se zalaže za teritorijalni integritet Ukrajine“.

„Da li je moguće da takva vrsta dvoličja bez presedana i licemerja može da postoji, ali dobro“, poručuje.

Smatra da je Ukrajina jedna od retkih zemalja koja može da govori o teritorijalnom integritetu, jer ona nikad nije gazila tuđi teritorijalni integritet:

„Kao što je većina drugih, a danas su im puna usta toga“.

Ne treba da se zaboravi ni to što Ukrajina nije priznala Kosovo, te da bi drugačija odluka znatno uticala na „najmanje dve evropske zemlje“.

„Važno je da sa Ukrajinom imamo dobre odnose“, smatra.

Sa druge strane, takođe iz Tirane, prištinskim medijima Vjosa Osmani kazala je da je „uverena da će to priznanje od strane Ukrajine, Kosovu doći zajedno sa njihovom pobedom“.

Upitana da li će to i danas od ukrajinskog predsednik zatražiti, kaže:

„To su bilateralna pitanja. Uvek smo postavljali takav zahtev i nastavićemo da to činimo sa punim razumevanjem da je Ukrajina u vanrednom, ratnom stanju i da se bori za svoju slobodu, svoju nezavisnost i vrednosti koje su toliko važne za svakoga od nas“.

Povezane vesti:

Vučić: Nemamo mi nikakvih pobeda, gledamo kako da živu glavu sačuvamo, fabrike su naše pobede

Vučić: Suze mi kreću svaki put kad vidim naš narod da čeka ispred bankomata

Vučić se u Tirani sastao sa Zelenskim, zahvalio na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije

Vučić o dinarima na Kosovu: Sve radimo da nađemo kakvo takvo rešenje, možda koje nama ne odgovara ali da ljudi žive normalnoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.