Vučić primio Arkanža, zahvalio što CAR poštuje teritorijalni integritet Srbije, gost o Titu

Srbija izuzetno ceni prijateljstvo sa Centralnoafričkom Republikom, i zahvaljuje se ovoj državi što poštuje teritorijalni integritet Republike Srbije. Odnosi sa afričkim zemljama su od izuzetnog, gotovo prioritetnog značaja.

Predsednik ove zemlje Fosten Arkanž boravi u poseti Beogradu, a dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U prisustvu Vučića i Tuadera, potpisana su i četiri sporazuma o uzajamnoj saradnji.

Vučić se posebno zahvalio zbog toga što Centralnoafrička Republika poštuje teritorijalni integritet Srbije.

„To je za nas od izuzetnog značaja. Time poštujete naravno i povelju Ujedinjenih Nacija i rezolucije koje su izglasane u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Ali moram vas uvaženi novinari da obavestim da mi je predsednik Tuadera rekao – pa, poštujemo Srbiju, Srbija nam je prijatelj, ali mi to radimo i zbog sebe, kao i zbog poštovanja međunarodnog javnog prava, zbog svakoga ko želi da zaštiti svoj integritet i svoje pravo da bude svoj na svome“, naveo je Vučić posle sastanka na zajedničkoj konferenciji.

Srbija će sa svoje strane uvek podržavati u punoj meri teritorijalni integritet Centralnoafričke Republike.

„Na to možete da računate. Za nas je Centralna Afrička Republika važna i zbog toga što mi imamo 71. pripadnika naše vojske na teritoriji Centralnoafričke Republike u okviru operacije, misije MINUSCA. Verujem da je i to dobar pokazatelj i dobar primer kako možemo da pomognemo na najbolji mogući način našim prijateljima. Oni su to mogli da vide, kako i na koji način možete da uspostavite i vojne bolnice i ja sam siguran da pod rukovodstvom predsednika Tuadere i njegovih saradnika će CAR iz jedne od najsiromašnijih zemalja vrlo brzo krenuti putem velikih uspona i uspeha i u tom smislu, onoliko koliko je to moguće, Srbija će uvek pomoći“, rekao je Vučić.

Istakao je da su odnosi Srbije sa afričkim zemljama od prioritetnog značaja, da se Srbija ponosi ovim odnosima, kao i da će dati sve od sebe da razvija „dubinu odnosa“ sa njima.

„Mi imamo ogroman respekt prema vama, veliku zahvalnost. Ja znam koliko vi razumete geopolitičku situaciju bolje od većine političara širom sveta i mogao sam mnogo toga danas i da naučim danas od vas. Ali Vam posebno, poštovani gospodine predsedniče, hvala i na otvorenosti i na tome što verujete i u srpske naučnike i u znanja naših ljudi u različitim oblastima“, rekao je Vučić.

Podsećajući na vreme Tita, kada je u ovoj državi Jugoslavija gradila najlepši stadion, hidroelektrane i druge objekte, Vučić je takođe kazao:

Podsetivši na prve sporazume 1968. i 1972. godine, danas su potpisani sporazumi o uzajamnoj saradnji, uključujući i sektor odbrane, te geologije, rudarstva i naftnog sektora.

„Verujem da u svim drugim oblastima od poljoprivrede, rudarsko-geoloških istraživanja, do saradnje u oblasti odbrane, možemo da postignemo veoma značajne rezultate. I ja bih zamolio Vas, poštovani gospodine predsedniče, da te naše diplomatske kontakte, kroz sve institucije, kroz sve organizacije, agencije širom sveta dovedemo do nivoa stalnih konsultacija i da možemo jedne drugima da pomažemo. Uvek glasamo za predloge onih drugih, poštujući ne samo integritet naših zemalja, već gledajući kako na najbolji mogući način da i grupno stvaramo svoje političke interese“, naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je potom izlistao uspehe povezivanja Srbije aviolinija sa svetom – od linija sa Kinom preko Sjedinjenih Američkih Država, te da treba da „pronađu i avione“ kojim će Srbija putovati do „sabsaharskog“ dela i to u narednih godinu dana.

„I verujem da ćemo tada i sa Centralnom Afričkom Republikom biti neuporedivo bolje i neuporedivo lakše povezani, kao i sa mnogim drugim našim prijateljskim zemljama u centralnoj i južnoj Africi. Još jedanput Vam dragi prijatelju, hvala na poseti. Uvek ste dobrodošli i želim vam da se ovde u našoj Srbiji osećate kao kod svoje kuće. Ja mislim da ne postoji ni jedna evropska zemlja koja sa toliko ljubavi i blagonaklonog odnosa gleda na afrički kontinent kao što je to Srbija i ja sam ponosan što sam predsednik te i takve zemlje“, zaključio je Vučić.

Arkanž: Tito veliki lider

Predsednik Centralnoafričke Republike Fosten Arkanž podsetio je na to da je poslednji put bio u Srbiji od vremena raspada Jugoslavije.

Zahvalio se Srbiji na gostoprimstvu, kao i Josipu Brozu Titu, koji je bio, kako ga je opisao – veliki partizan, veliki harizmatični lider trećeg puta koji je prošao između blokova.

U značajnom delu svog izlaganja upravo je govorio o nekadašnjem komunističkom lideru i zemlji koja više ne postoji.

Potom je pohvalio i novo vođstvo Srbije zbog svoje današnje privredne i geopolitičke politike.

„Diže se novi dan nad novim prijateljskim odnosima naše dve zemlje“, naglasio je ovaj zvaničnik.

„Posle više godina hibernacije došao je ponovo trenutak da se pokrene kulturna, ekonomska i druga saradnja naše dve zemlje“, kazao je predsednik Centralnoafričke Republike.

U zaključku svog obraćanja opisivao je zemlju koju predstavlja, čime je bogata i šta joj nedostaje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.