Vučić se u Tirani sastao sa Zelenskim, zahvalio na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije

Aleksandar Vučić i Volodimir Zelenski
FOTO: Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Tirani sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

O ovom sastanku javnost je obavestio preko svojih stranica na društvenim mrežama.

„Ponovio sam principijelni stav Srbije o poštovanju normi međunarodnog prava i Povelje UN, kao i o ključnom značaju diplomatije u rešavanju svih sukoba, jer nas tome, pre svega, uči teška istorija Srbije koja je vekovima stradala. Zahvalio sam se na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije, a tema razgovora bio je i evropski put naših dveju zemalja“, saopštio je Aleksandar Vučić.

U albanskoj prestonici održava se Samit za Ukrajinu, koji je organizovao albanski premijer, Edi Rama.

Događaju je prisustvovao i Zelenski, koji zajedno sa Ramom dočekivao lidere na samom ulazu.

Od regionalnih lidera u Tiranu su, pored Vučića, otišli i kosovska predsednica Vjosa Osmani, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsednik Crne Gore Jakov Millatović, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsedavajuća Veća ministara BiH Borjana Krišto, i predsednica Moldavije Maia Sandu.

Usaglašena je i deklaracija Samita Ukrajine i Jugoistične Evrope.

Poznato je to da je njoj podršku dao i Vučić, koji je, kako je danas iz Tirane izjavio da je zahtevao da se pojedine tačke u njoj ne spominju, odnosno – „da se ukloni tačka o sankcijama Rusiji i da se izbaci deo o malignom uticaju Rusije“.

Inače, za razliku od Vučića, Osmani je prištinskim medijima koji je prate u Tirani kazala da je „uverena da će to priznanje od strane Ukrajine, Kosovu doći zajedno sa njihovom pobedom“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.