Udruženje novinara Kosova (AGK) osuđuje udaljavanje novinara sa sednice SO Severna Mitrovica

Foto: Fejsbuk/AGK

Nakon Udruženja novinara Srbije (UNS) oglasilo se i Udruženje novinara Kosova (AGK) osuđujući odluku Skupštine opštine Severna Mitrovica da udalji novinare sa današnje sednice. Navode da se ova odluka kosi sa transparentnošću koja je potrebna kada se govori o temama od javnog značaja.

Današnja sednica SO Severna Mitrovica zatvorena je za javnost nakon rasprave o usvajanju zapisnika sa prethodne sednice, kada je članica partije Srpska Demokratija Valentina Đerković upitala o kakvom je zapisniku reč i za šta se glasa.

Predsedavajući SO Nedžadin Ugljanin rekao je da publika nema pravo da postavlja pitanja na zasedanju, da bi zatim tražio da se sednica zatvori za javnost i da je napuste svi koji nisu odbornici, uključujući i predstavnike medija.

Novinari su negodovali zbog ove odluke, a javno se usprotivio i odbornik Dušan Milunović, navodeći da će da napusti sednicu, ukoliko izađu novinari.

Danas iz Udruženja novinara Kosova osuđuju ovu odluku, navodeći da se kosi sa transparentošću koja je potrebna za razgovore o temama od značaja za sve zajednice koje žive u ovoj opštini.

Ističu i to da SO Severna Mitrovica, predsednik i predsedavajući moraju da stvore neophodne uslove da zainteresovani mediji prate rad.

Današnje udaljavanje novinara sa sednice osudilo je i Udruženje novinara Srbije (UNS), ali i zamenik kosovskog ombdusmana, Srđan Sentić, koji je kazao da se radi ozbiljnom kršenju ljudskih prava, vladavine prava i demokratskih vrednosti.

Pročitajte još:

UNS: Neprihvatljivo onemogućavanje novinarima da izveštavaju sa sednice SO Severna Mitrovica

Vokri o otvaranju mosta na Ibru: EU i međunarodne organizacije moraju da nauče da je Republika Kosovo nadležna za ova pitanja

Izbacili medije i aktivistkinju Srpske demokratije usred sednice SO Severna Mitrovica, nastavili iza zatvorenih vrata

Sednica SO – Ugljanin: mi smo za otvaranje mosta, podržaćemo slobodu kretanja

Policija najavljuje otvaranje mosta na Ibru, EU ponavlja: To je pitanje koje se mora rešavati kroz Dijalog

Srpska lista: Most na Ibru ne može biti otvoren bez saglasnosti Srba sa Severa

Eljšani: Pitanje je vremena kada će most na Ibru biti otvoren, razgovaramo o načinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.