Srpska lista: Most na Ibru ne može biti otvoren bez saglasnosti Srba sa Severa

Most na Ibru Kosovska Mitrovica zima
Foto : KoSSev

„Apsolutno nepotreban, neprihvatljiv i eskalatorni potez sa ciljem dalje destabilizacije prilika na terenu“, ovako na najavu mogućeg otvaranja glavnog mosta na Ibru gleda Srpska lista.

Zamenik Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani mogućnost otvaranja glavnog mosta na Ibru najavio je sinoć, gostujući u emisiji na Teve1.

Po njemu – to bi trebalo da se dogodi uskoro, a trenutno se, kazao je, pregovara o načinu kako bi se to izvelo.

„Smatram da je samo pitanje vremena kada će ovaj most biti otvoren i kako će on biti otvoren. Jednom smo spomenuli da postoji mogućnost da se most otvori i da se ispuni blindiranim vozilima na određenom mestu, ali razgovaramo sa nadređenima kako to da se uradi. Smatram da za građane severa zemlje više nema mesta za brigu. Forma kako ćete otvoriti je malo drugačija, ali smatram da ćemo vrlo brzo imati ovaj most otvoren“, kazao je Eljšani sinoć.

Srpska lista negoduje

Srpska lista nije za otvaranje glavnog mosta na Ibru, podsetivši najpre da se radi o „tački stotine međuetničkih incidenata“ koji su se događali u prošlosti.

Tvrde, kao i oni, takav potez ne bi podržali ni ostali Srbi.

„Najava režima Aljbina Kurtija da planira otvaranje glavnog gradskog mosta u Kosovskoj Mitrovici za saobraćaj motornih vozila je apsolutno nepotreban, neprihvatljiv i eskalatorni potez sa ciljem dalje destabilizacije prilika na terenu. Ujedno ovo bi bio još jedan jednostrani potez koji nijedan Srbin na severu Kosovske Mitrovice i Kosova i Metohije ne bi podržao, čime bi se dodatno podgrejale tenzije i stvorile situacije za nastavak etnički motivisanih napada na Srbe“.

Podsetili su u nastavku reakcije da je zatvoren most, odnosno njegovo trenutno stanje, za saobraćaj na Ibru deo dogovora postignutog u Briselu između Beograda i Prištine.

Ukazuju na to da postoje drugi putevi preko kojih se sa severa može na jug i obrnuto:

„Te nema nikakve potrebe da se most koji predstavlja neuralgičnu bezbednosnu tačku na kojoj je bilo stotine međuetničkih incidenata i skoro hiljadu nasilnih upada sa juga na sever, otvori u ovom trenutku. Posebno, jer sada o bezbednosti na samom mostu brinu pripadnici KFOR iz sastava italijanskih jedinica Karabinjeri“. 

Pozivaju KFOR, EULEX ali i predstavnike iz Brisela da spreče ovaj potez prištinskih vlasti, a posebno da javno ukažu na to da se glavni most na Ibru ne može otvoriti bez saglasnosti Srba koji živi u severnom delu Mitrovici i na Severu.

Posebno izdvajaju građane u Kosovskoj Mitrovici.

„Od kojih su mnogi na tom mostu bili ranjeni, čiji su članovi porodica na tom mostu stradali, a mnogi Srbi prebegli iz južnog dela grada i koji se do danas nisu vratili u svoje domove“.

Podsetimo, u aprilu prošle godine, SO Kosovska Mitrovica usvojila je odlukuda se pošalje zahtev da se sa severne strane grada omogući sloboda kretanja za vozila preko glavnog mosta na Ibru i da se oslobodi prostor od vozila oko mosta.

Izuzev jedinog srpskog odbornika u ovoj opštini, Dušana Milunovića, koji je bio Protiv i jednog uzdržanog odbornika – odluka je je tada podržana preostalom većinom, odnosno sa 11 glasova Za.

Srpska lista je i tada osudila ovaj postupak, te su upozorili da „eventualno otvaranje mosta nesumnjivo za posledicu imati incidente na ovom prostoru“.

Odluku su nazvali „nelegalnom i nelegitimnom“, te da je usvojena od strane „kvazi odbornika bez ikakvog legitimiteta među građanima“.

Revitalizacija glavnog mosta na Ibru“ je Briselska obaveza

Tema glavnog mosta na Ibru koji je, kao poprište brojnih međuetničkih sukoba u prvim poratnim godinama – bio jedna od neuralgičnih tačaka razdvajanja između dve zajednice, godinama je dominirao na političkoj sceni. Takođe je u poseban fokus javnosti stavljen nakon pokretanja tzv. Briselskog procesa.

Otvaranje glavnog mosta na Ibru za saobraćaj spada u domen briselskog dijaloga i obaveze.

Dogovor o tzv. revitalizaciji mosta postignut je avgusta 2015. godine i deo je Briselskog dijaloga. Radovi na samom mostu započeti su sredinom istog meseca. Iako je najavljeno da most bude u potpunosti otvoren za saobraćaj do 20. januara 2017., to se nije dogodilo, te ovaj most i dalje koriste samo pešaci. Otvaranje mosta odlagano je u više navrata, dok su ujedno takođe u više navrata najavljivani novi datumi njegovog otvaranja.

Bilo je ipak i od tada nekoliko inicijativa u pravcu otvaranja ovog mosta, pre svega sa južne strane. Tako je nekadašnji gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, sada zvaničnik Samoopredeljenja, 2018. najavljivao da će most biti otvoren, te da će na otvaranju nastupiti poznata svetska zvezda, Šakira. Poslednju najavu o otvaranju mosta na Ibru, Bahtiri je izneo početkom 2020. uz naznaku da će iste godine biti otvoren, ali bez Šakire.

Srpska strana se prethodnih godina protivila otvaranju mosta sve dok se ne završe radovi na uređenju šetališta u Severnoj Mitrovici. Sa druge strane, iz Beograda je ukazivano u više navrata da je otvaranje ovog mosta „opasna stvar“. Ove navode izneo je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nakon incidenta u Severnoj Mitrovici, a kada je u neposrednoj blizini ovog mosta izbodeno maloletno lice srpske nacionalnosti.

U najnovijem toku događaja, Srbi sa Severa su izašli krajem 2022. godine iz svih kosovskih institucija, nakon čega su održani vanredni izbori 23. aprila 2023., a vlast u sve četiri opštine osvojili su Albanci.

Eljšani: Pitanje je vremena kada će most na Ibru biti otvoren, razgovaramo o načinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.