Sentić o izbacivanju medija sa sednice SO Severna Mitrovica: Ozbiljno kršenje ljudskih prava, vladavine prava i demokratskih vrednosti

FOTO: KoSSev

Skupština opštine SO Severna Mitrovica izbacila je danas medije koji su pratili rad ovog tela na 29. redovnoj sednici. Sednicu je pratilo više lokalnih ekipa, iz Prištine i sa centralnog Kosova.

Iako je započela kao otvorena sednica SO Severna Mitrovica, ubrzo je postala zatvorena za javnost, a uprkos negodovanju, novinari i snimatelji su bili primorani da napuste salu, pošto je nakon odbornika i predsedavajućeg, to naložilo i obezbeđenje.

Zamenik ombudsmana Srđan Sentić osudio je diskriminaciju medija i građana.

„Ovaj neprimereni i neprihvatljivi tretman koji je usmeren prema medijima i građanima predstavlja ozbiljno kršenje osnovnih principa ljudskih prava, vladavine prava i demokratskih vrednosti“, naveo je u izjavi za naš portal.

„Građani imaju neotuđivo pravo na informisanje o svim diskusijama i odlukama koje su od ključnog i vitalnog značaja za zajednicu. Transparentnost i sloboda medija su stubovi demokratskog društva, a njihovim ugrožavanjem narušava se poverenje građana u institucije i podriva se osnova demokratskog poretka“, naglasio je dalje.

Na sednici lokalnog parlamenta, koja je započela rutinski, članica Srpske Demokratije, Valentina Đerković, postavila je pitanje o zapisniku prethodne sednice. Predsedavajući, Nedžad Ugljanin, naglasio je da javnost nema pravo da postavlja pitanja, da bi Đerković instistirala da joj se odgovori sa navodima da građani imaju pravo da znaju o čemu SO odlučuje.

Ugljanin je potom predložio da se sednica zatvori za javnost, što je izazvalo negodovanje prisutnih, uključujući i medije pre svega. Nakon pauze i konsultacija, odlučeno je da se sednica nastavi bez prisustva javnosti, a odluka je doneta bez transparentnog navođenja broja i načina glasanja odbornika.

Odbornik Dušan Milunović je javno protestovao protiv izbacivanja medija, ističući važnost njihovog prisustva radi transparentnosti. Ugljanin je najavio objašnjenje odluke nakon sednice, nakon čega je obezbeđenje naložilo medijima da napuste salu.

Neki mediji su napustili sednicu u znak protesta, dok su drugi ostali ispred zgrade, čekajući objašnjenje Ugljanina.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.