Policija najavljuje otvaranje mosta na Ibru, EU ponavlja: To je pitanje koje se mora rešavati kroz Dijalog

FOTO: KoSSev

EU poziva sve da se uzdrže od bilo kakvih provokativnih radnji koje bi mogle da ugroze stabilnost na terenu, poručila je upravo Evropska unija komentarišući za naš portal najavu mogućeg otvaranja glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Da će se glavni most na Ibru uskoro otvoriti sinoć je najavio gostujući u emisiji na Teve1 kazao zamenik komandira KP za region Sever, Veton Eljšani. Štaviše, ne samo što je to najavio policijski zvaničnik, već je kazao da on i njegovi nadređeni razmatraju način na koji će to da se uradi.

„Smatram da je samo pitanje vremena kada će ovaj most biti otvoren i kako će on biti otvoren. Jednom smo spomenuli da postoji mogućnost da se most otvori i da se ispuni blindiranim vozilima na određenom mestu, ali razgovaramo sa nadređenima kako to da se uradi. Smatram da za građane severa zemlje više nema mesta za brigu. Forma kako ćete otvoriti je malo drugačija, ali smatram da ćemo vrlo brzo imati ovaj most otvoren“, kazao je Eljšani.

EU: Uzdržati se od provokativnih radnji

Evropska unija u odgovoru za naš portal danas podseća da je otvaranje mosta u Mitrovici predmet ne jednog, već dva Sporazuma iz Brisela koje su strane, istakli su, potpisale 2015. i 2016. uz njihovu podršku.

Stoga smatraju da se strane za sve odluke i pregovore u vezi sa pitanjem mosta – moraju rešavati na istoj adresi.

„Otvaranje mosta u Mitrovici je predmet dva sporazuma koje su strane postigle u okviru Dijaloga uz podršku EU 2015. i 2016. godine. Uprkos naporima koje je EU ulagala tokom godina, most je i dalje zatvoren za saobraćaj. Pošto je ovo pitanje koje se odnosi na Dijalog koji vodi EU, pregovori i sve odluke u vezi sa Mostom treba da se odvijaju u okviru Dijaloga uz učešće zvaničnih delegacija i Kosova i Srbije“, naveli su iz Evropske unije za KoSSev. 

Ujedno Beograd i Prištinu su pozvali da se uzdrže od „provokativnih radnji“ koje bi, osim ugrožavanja stabilnosti na terenu, dodatno i odvratile strane od puta za normalizaciju odnosa.

„EU nastavlja da poziva strane da bez odlaganja implementiraju sve nerešene sporazume o dijalogu, uključujući i Sporazum o mostu – i bez ikakvih preduslova ili veza sa nepovezanim pitanjima. EU ostaje spremna da olakša razgovore. EU takođe poziva sve da se uzdrže od bilo kakvih provokativnih radnji koje bi mogle da ugroze stabilnost terena i odvrate strane od sprovođenja Sporazuma o putu normalizacije odnosa – što bi trebalo da bude njihov glavni prioritet“, naveli su iz EU dalje za KoSSev.

Pitanje otvaranja mosta pokrenuto i pre godinu dana

Inače, reč je o drugoj najavi otvaranja ibarskog mosta u proteklih nešto više od godinu dana.

Krajem aprila prošle godine, tek nekoliko dana od dolaska četvorice albanskih gradonačelnika na vlast u četiri opštine na Severu, preko izbora koje su Srbi bojkotovali, otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici bila je među prvim usvojenim odlukama novoformirane Skupštine Opštine Severna Mitrovica.

Istog se dana digla prašina oko ovog pitanja. Beograd je glasno podsećao da je reč o pitanju koje je deo Briselskog dijaloga, Srpska lista je ukazivala na moguće posledice tog poteza. Ni međunarodna zajednica nije pozitivno prihvatila pitanje, podsećajući pre svega Prištinu i ovu lokalnu samoupravu takođe da je most na Ibru političko pitanje, koje se na taj način i treba rešiti.

Pozivali su strane da ne preduzimaju jednostrane korake.

Samo par dana nakon usvojene odluke u SO, sada već odlazeći EU posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, sa ibarskog mosta u Mitrovici poručio da se otvaranje mosta mora rešavati putem Dijaloga. 

Sa druge strane, osim same odluke SO Severna Mitrovica, tema o otvaranju mosta je frekventnije bila zastupljena u medijima na albanskom. Tako je na primer Koha tih dana citirala Halita Baranija koji je kazao da ukoliko međunarodna zajednica bude bila spremna, mosta može da bude otvoren za sat vremena. No, on je spomenuo i to da deo međunarodne zajednice podržava srpska kriminalne bande do krajnjih granica.

Na sam dan prošlogodišnjih izbora za gradonačelnike, u kulturnom dodatku ovaj list je objavio dugački lament nad neotvorenim mostom, između ostalog, citirajući nekoliko poznatih Mitrovčana sa juga, te dajući albanski istorijski pogled o „staroj Iliriji“ – od Mitrovice do Leposavića, kojeg predstavljaju kao „Albanik“.

„Bilo je puno međunarodnih ličnosti koji su ga odmah nakon rata okarakterisale kao ‘najpoznatiji most na svetu’. Pošto je podignut ‘ko zna od kada’, on je svedok istorijskih vraćanja unazad, strahota prema Albancima, a tu naviru i sećanja iz detinjstva i mladosti meštana. Oni na neki način oživljavaju vremena kada se most ujedinjavao, pa makar to bila i neka vrsta krhke zajednice. Pre skoro četvrt veka desila se epizoda kada se most nazivao i ‘Austerlic’, što je sinonim za krvavu bitku, odnosno dogovor da se most suzi. Danas je most preko reke Ibar taj koji uopšte ne ujedinjuje grad, pa čak ni da premosti neprijateljstva između dva naroda. U nedelju je bio i svedok izbora na severu, test za Srbe koji bi mogli da se otrgnu od načina razmišljanja koji most čine simbolom podela – ali i ne samo to“.

Tema je u međuvremenu utihnula.

„Revitalizacija“

Glavni most na Ibru, koji je veza između južnog i severnog dela Mitrovice – bio je poprište brojnih međuetničkih sukoba u prvim poratnim godinama na Kosovu.

Bio je jedna od neuralgičnih tačaka razdvajanja između dve zajednice, koje su tada razdvajale međunarodne vojne i policijske snage, a koje i danas čuvaju most.

Most je godinama otvoren za pešački saobraćaj i jedan je od pet mostova preko reke Ibar, koji povezuje ova dva dela grada.

U poseban fokus javnosti stavljen je nakon pokretanja tzv. Briselskog procesa. Otvaranje glavnog mosta na Ibru za saobraćaj spada u domen briselskog dijaloga i obaveze.

Delimično je zatvoren za saobraćaj od kraja 2015. godine, a 16 meseci nakon tadašnjeg postavljanja „Parka mira“.

Dogovor o tzv. revitalizaciji mosta postignut je avgusta 2015. godine i deo je Briselskog dijaloga. Radovi na samom mostu započeti su sredinom istog meseca. Iako je najavljeno da most bude u potpunosti otvoren za saobraćaj do 20. januara 2017, to se nije dogodilo, te ovaj most i dalje koriste samo pešaci.

Otvaranje mosta odlagano je više puta, dok su ujedno takođe u više navrata najavljivani novi datumi njegovog otvaranja.

Bilo je ipak i od tada nekoliko inicijativa u pravcu otvaranja ovog mosta, pre svega sa južne strane. Tako je nekadašnji gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, sada zvaničnik Samoopredeljenja, 2018. najavljivao da će most biti otvoren, te da će na otvaranju nastupiti poznata svetska zvezda, Šakira. Poslednju najavu o otvaranju mosta na Ibru, Bahtiri je izneo početkom 2020. uz naznaku da će iste godine biti otvoren, ali bez Šakire.

Srpska strana se prethodnih godina protivila otvaranju mosta sve dok se ne završe radovi na uređenju šetališta u Severnoj Mitrovici.

Sa druge strane, iz Beograda je ukazivano u više navrata da je otvaranje ovog mosta „opasna stvar“.

Inicijative kojima se de fakto sprečavalo otvaranje mosta u ovih deset godine umele su ponekad da budu bizarne, kao što je nanošenje zemlje preko betona na mostu i sadnja tuja, što je sadašnji poslanik SNS u Skupštini Srbije, tadašnji gradonačelnik, Goran Rakić nazvao „Parkom mira“; ili postavljanje ‘žardinjera’ odnosno velikih betonskih blokova preko mosta, a potom uz njihovo istovremeno uklanjanje i iskopavanje asfalta zarad izgradnje „Knez Mihajlove“ u Mitrovici.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.