UNS: Neprihvatljivo onemogućavanje novinarima da izveštavaju sa sednice SO Severna Mitrovica

Udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu uputio je protest na odluku odbornika Skupštine Opštine Severna Mitrovica da udalje novinare sa današnjeg zasedanja. Smatraju da je onemogućavanje novinarima da izveštavaju – neprihvatljivo. 

Današnja sednica SO Severna Mitrovica zatvorena je za javnost nakon rasprave o usvajanju zapisnika sa prethodne sednice, kada je članica partije Srpska Demokratija Valentina Đerković upitala o kakvom je zapisniku reč i za šta se glasa.

Predsedavajući SO Nedžadin Ugljanin rekao je da publika nema pravo da postavlja pitanja na zasedanju, da bi zatim tražio da se sednica zatvori za javnost i da je napuste svi koji nisu odbornici, uključujući i predstavnike medija.

Novinari su negodovali zbog ove odluke, a javno se usprotivio i odbornik Dušan Milunović, navodeći da će da napusti sednicu, ukoliko izađu novinari.

Kako piše UNS, pozivajući se na navode novinara, Ugljanin je pozvao odborničke grupe na nove konsultacije oko prisustva medija. Nakon toga, radnik opštinskog obezbeđenja je ušao u salu i tražio da novinari izađu.

Novinarima je predsedavajući SO Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin obećao da će po završetku sednice objasniti zašto je doneta ovakva odluka.

Novinari su ostali ispred opštinske zgrade čekajući predsedavajućeg SO, dok je manja grupa u znak protesta odlučila da ne čeka završetak sednice.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu sada ističe da je nedopustivo da novinare sa sednice udaljava obezbeđenje, imajući u vidu, kako objašnjavaju, da niko od predstavnika medija nije ni na koji način nije ometao rad skupštine.

Ističu da je neophodno omogućiti novinarima da izveštavaju o temama i događajima koji su od značaja za građane.

Pročitajte još:

Vokri o otvaranju mosta na Ibru: EU i međunarodne organizacije moraju da nauče da je Republika Kosovo nadležna za ova pitanja

Izbacili medije i aktivistkinju Srpske demokratije usred sednice SO Severna Mitrovica, nastavili iza zatvorenih vrata

Sednica SO – Ugljanin: mi smo za otvaranje mosta, podržaćemo slobodu kretanja

Policija najavljuje otvaranje mosta na Ibru, EU ponavlja: To je pitanje koje se mora rešavati kroz Dijalog

Srpska lista: Most na Ibru ne može biti otvoren bez saglasnosti Srba sa Severa

Eljšani: Pitanje je vremena kada će most na Ibru biti otvoren, razgovaramo o načinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.