Kosovo pridruženi član PS NATO: Zvanični Beograd krivi Zapad, a Nestorović „Vučićevo krčenje puta Kosovu“, Priština pozdravlja

Parlamentarna skupština NATO
FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Odluka Parlamentarne Skupštine NATO-a da Kosovo postane pridružena članica ove organizacije, naišla je na negativne reakcije srpske strane. I dok prištinski zvaničnici redom pozdravljaju odluku, delegacija Narodne Skupštine Srbije, koja takođe ima status pridruženog člana, poručuje da je reč o „veoma opasnom presedanu“, a direktor Kancelarije za KiM krivi Zapad, navodeći da je, „ukoliko mu to odgovara, spreman da zažmuri na sva nepočinstva u Prištini“. Za razliku od njih predsednik pokreta „Mi-snaga naroda“, Branimir Nestorović, poručuje da je zapravo srpski predsednik taj koji je prihvatanjem sporazuma „prokrčio put“ Kosovu.

U Sofiji se od subote održava prolećno trodnevno zasedanje Parlamentarne skupštine NATO-a.

Na dnevnom redu danas se našlo pitanje unapređenja statusa Kosova od člana posmatrača u pridruženog člana, koje je podržala većina članica ove organizacije, dok je jedna zemlja – Mađarska glasala protiv, a 14 je bilo uzdržano.

Srpska delegacija: Veoma opasan presedan

Srpska delegacija koja je učestvovala na prolećnom zasedanju u Sofiji, još prvog dana – u subotu, usprotivila se unapređenju statusa Kosova. Ujedno je pismom pozvala ovo telo da Kosovu ne dodeli status pridruženog člana.

Danas, po usvajanju odluke, navode da je u pitanju „veoma opasan presedan“, te da su ovom odlukom dodatno pogoršani uslovi za život Srba sa Kosova.

Navode i to da srpska delagacija u Parlamentarnoj skupštini NATO-a nije bila konsultovana tokom procesa donošenja ove odluke, te da rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa u okviru Parlamentarne skupštine NATO-a.

Ujedno poručuju da srpskoj delegaciji nije bilo omogućeno da se „javi za reč“ pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana, niti nakon potvrđivanja ove odluke.

„Da bude nedvosmisleno jasno – danas su odlukom da takozvana ‘Skupština Kosova’ dobije status pridruženog člana, dodatno pogoršani uslovi za život svakom Srbinu na Kosovu i Metohiji. Oni već žive u uslovima koji su u potpunosti neprihvatljivi u današnjoj Evropi – žive kao u getu“.

U pitanju je, kako kažu, Kurtijeva nagrada za sve, prema njihovim rečima, jednostrane poteze tokom proteklih godina.

Na ove poteze, kažu, upozoravali su i EU, NATO i drugi međunarodni faktori.

„Nagrađeni su dobro planirani, kontinuirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo, zbog kojih je 15 odsto srpskog stanovništva napustilo teritoriju Kosova i Metohije u poslednjih godinu dana, a zbog kojih se 212.000 srpskih i drugih nealbanskih interno raseljenih lica nikada nije vratilo“.

Prema njihovim rečima, današnja odluka „ohrabuje“ prištinske institucije da ne sprovode pomenute dogovore, uključujući i ZSO, te da je prekršena „Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i svi do sada postignuti dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine“.

Petković: „Dvostruki aršini Zapada“

Negativna reakcija stiže i od direktora Kancelarije za KiM, Petra Petković. Prema njegovim rečima, prijem Kosova kao pridruženog člana PS NATO-a, otkrio je „dvostruke aršine Zapada“ time što Kosovo biva nagrađeno za kršenje sporazuma i „teror“ nad Srbima na Kosovu.

Petković se pita potom kakve su sankcije uvedene u Kosovu, tokom kojih je dobijena vizna liberalizacija, učestvovanje u međunarodnim skupovima i napredovanje ka određenim međunarodnim organizacijama.

„Da li su unapređenim statusom pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO, Kurti i Priština nagrađeni za upucavanje Srećka Sofronijevića, Dragiše Galjaka, braće Stefana i Miloša Stojanovića? Da li su ovaj status zaslužili zbog godišnjice nasilnog upada i preuzimanja opština na Severu KiM, koje drže protivno volji većinski srpskog naroda na Severu koji danonoćno maltretiraju i obespravljuju ili možda taj status zaslužuju time što 12 meseci zabranjuju ulazak srpske robe na KiM? Da li je odbijanje Prištine da više od 11 godina ne formira ZSO zapravo zasluga za status pridruženog člana u PS NATO?“

Ukoliko to odgovara geopolitičkim ciljevima, smatra Petković, Zapad je spreman da „zažmuri na sva nepočinstva režima u Prištini“.

„Dobro smo razumeli ovakve poruke Zapada, jasno je kao dan da teror Aljbina Kurtija nailazi na otvorenu podršku moćnih sila koje su spremne da zažmure na sva nepočinstva režima u Prištini, ukoliko to odgovara njihovim geopolitičkim ciljevima“, naveo je.

Ističe i to da je jaka Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem, „trn je u oku brojim zapadnim moćnicima“.

„Kao što smo na delu videli da nikakve garancije ni EU ni NATO ne važe kada su Srbi u pitanju, tako svedočimo još jednom sunovratu vrednosti zarad nečijih geopolitičkih interesa na prostoru Zapadnog Balkana. Svedoci smo kako mnogi, naročito u poslednje vreme, vrše snažan pritisak na Srbiju i srpski narod, jer jasno je da je jaka Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem trn u oku brojnim zapadnim moćnicima“.

Ipak, pretrpeo je srpski narod i gore, kaže Petković, ali nikad nije dozvolio „da mu prodaju rog za sveću, pa neće ni sada“.

Nestorović: Vučić prokrčio put Kosova u NATO

Za razliku od srpske delegacije, i Petra Petkovića koji krivca traže u Zapadu, predsednik pokreta „Mi-snaga naroda“ Branimir Nestorović izlazi sa drugačijim navodima, odnosno kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić taj koji je „prokrčio“ Kosovu put u NATO.

Nestorović je agenciji Beta rekao da je članstvo Kosova u Parlamentarnoj skupštini NATO posledica prihvatanja Francusko-nemačkog plana i Ohridskog aneksa.

„Potpisivanjem prvog Briselskog sporazuma i prihvatanjem Francusko-nemačkog plana i Ohridskog aneksa predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prokrčio Kosovu put u NATO i ostale međunarodne organizacije. Prijem Kosova u Savet Evrope je odložen do jeseni jer bi bilo mnogo da se u istoj nedelji usvoji Rezolucija o Srebrenici i da Kosovo postane član SE“, rekao je Nestorović.

On je podsetio da je aktuelna vlast u Beogradu prištinskim vlastima predala sudstvo, policiju, katastar, elektro-energetski sistem, jezero Gazivode…

„Iz dana u dan ova vlast trpi poraze na Kosovu i Metohiji. Prištini je sve predato, a više nema ni dinara. Kosovo će postati član NATO da bi se sprečila reintegracija u Srbiji. Ova vlast poraze proglašava za pobede, a krivicu za katastrofalne posledice njihove vladavine prebacuje na opoziciju. Za mene čak tvrde da sam na Rokfelerovoj listi plaćenika“, kazao je Nestorović.

Pozdravi i čestitke iz Prištine

I dok se iz Beograda nižu negativne reakcije, kosovski zvaničnici redom pozdravljaju odluku o unapređenju statusa u pridruženog člana PS NATO.

Među prvima se oglasila kosovska predsednica Vjosa Osmani, koja je kazala da je „NATO sudbina Kosova“, te da nastavljaju put ka punopravnom članstvu.

Odluku je pozdravio i predsednik Albanije Bajram Bega, šefica poslaničke grupe Samoopredeljenje Kusari Ljilja, nazvavši je važnim korakom, dok je kosovski ministar odbrane, Ejup Maćedonci kazao da će se ovaj potez pozitivno odraziti na stabilizaciju Balkana, te da Kosovo stremi punopravnom članstvu. O tome uskoro opširnije u posebnoj vesti.

Pročitajte još:

Kosovo postalo pridružena članica PS NATO

Ponoš: Ulazak Kosova u NATO prioritet najmoćnijih, jezik srpske delegacije bio za domaću upotrebu

Delegacija Srbije pismom pozvala skupštinu NATO da se Kosovu ne dodeli status pridruženog člana

Od kosovskog ministra do predstavnika Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a

Unapređenje statusa Kosova na dnevnom redu Parlamentarne skupštine NATO

Poziv Parlamentarnoj skupštini NATO da ne primi Kosovo za pridruženog članaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.