Kosovo postalo pridružena članica PS NATO

 

Kosovo je postalo deseta pridružena članica Parlamentarne Skupštine NATO-a. Status kosovske skupštine je unapređen sa prethodnog – člana posmatrača.

U Sofiji se od subote održava prolećno trodnevno zasedanje Parlamentarne skupštine NATO-a.

Na dnevnom redu zasedanja za danas je bilo najavljeno pitanje unapređenja statusa Kosova od člana posmatrača u pridruženog člana.

Kako prenose mediji, većina zemalja je bila „Za“, jedna zemlja – Mađarska je glasala protiv, a 14 je bilo uzdržano.

Da je Kosovo postalo pridruženi član, potvrdio je i poslanik Samoopredeljenja, Driton Hiseni (Hyseni).

„Odlukom Parlamentarne skupštine NATO-a, od danas, 27. maja 2024. godine, Skupština Republike Kosovo ima status pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Napredak statusa dolazi nakon nekoliko godina odlične saradnje između Skupštine Republike Kosovo i Parlamentarne skupštine NATO-a“, naveo je.

Sa druge strane, kaže da „brojna pisma i kontinuirani napori srpske delegacije, ali i drugih političkih aktera u Beogradu, nisu uspeli da spreče Kosovo da unapredi svoj status“.

Podsetimo, na 25. godišnjicu početka bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO-a odlučio je da Skupštinu Kosova unapredi iz parlamentarnog posmatrača u pridruženog člana.

Da bi se ovaj proces dovršio, ključno je bilo upravo glasanje Parlamentarne skupštine NATO-a.

U pitanju je telo koje institucionalno deluje odvojeno od same Alijanse. No, ono je ipak važna veza između NATO-a i parlamenata zemalja članica.

Sastoji se od 281 delegata iz sve 32 zemlje članice NATO. Štaviše, u radu tela kroz status pridruženih zemalja, učestvuju i delegati iz 9 drugih zemalja plus četiri mediteranske, među kojima i Srbija, odnosno osam parlamentarnih posmatračkih delegacija, među kojima i kosovska.

Protivljenje srpske delegacije

Srpska delegacija koja je učestvovala na početku prolećnog zasedanja u Sofiji, protivila se unapređenju statusa Kosova.

To je na debati u subotu saopštio i Goran Rakić, sada poslanik narodnog parlamenta Republike Srbije ispred SNS i član stalne delegacije Parlamentarne skupštine NATO, a nekada šef Srpske liste, gradonačelnik, ministar i zamenik premijera u kosovskoj vladi.

Osim Rakića, tada je govorila i v.d. šefa delegacije Nataša Jovanović.

Ona je ukazala na „krajnje kompleksnu realnost na Kosovu i Metohiji, fizičku, pravnu i političku ugroženost Srba na KiM, široko rasprostranjenu institucionalnu diskriminaciju u svakom pogledu – administrativnom, zakonodavnom, pravosudnom, tužilačkom, imovinskom, zdravstvenom itd“, saopštili su iz Narodne skupštine Srbije.

Srpska delegacija je ujedno uputila pismo kojim je pozvala ovo telo da Kosovu ne dodeli status pridruženog člana.

Pročitajte još:

Ponoš: Ulazak Kosova u NATO prioritet najmoćnijih, jezik srpske delegacije bio za domaću upotrebu

Delegacija Srbije pismom pozvala skupštinu NATO da se Kosovu ne dodeli status pridruženog člana

Od kosovskog ministra do predstavnika Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a

Unapređenje statusa Kosova na dnevnom redu Parlamentarne skupštine NATO

Poziv Parlamentarnoj skupštini NATO da ne primi Kosovo za pridruženog članaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.