Delegacija Srbije pismom pozvala skupštinu NATO da se Kosovu ne dodeli status pridruženog člana

Parlamentarna skupština NATO
FOTO: Narodna skupština Srbije

Osim što se javno usprotivila, delegacija Skupštine Srbije koja učestvuje na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO-a, predstavila je i pismo kojim je pozvala ovo telo da Kosovu ne dodeli status pridruženog člana.

U Sofiji se ove nedelje, zaključno sa ponedeljkom održava trodnevno zasedanje Parlamentarne skupštine NATO-a.

Na dnevnom redu skupštine sutra će se naći pitanje unapređenja statusa Kosova od člana posmatrača u pridruženog člana.

Ovome se Srbija protivi. To je na jučerašnjoj debati saopštio i Goran Rakić, sada poslanik narodnog parlamenta Republike Srbije ispred SNS i član stalne delegacije Parlamentarne skupštine NATO, a nekada šef Srpske liste, gradonačelnik, ministar i zamenik premijera u kosovskoj vladi.

Požalio se na Prištinu, navodeći da nije primenila sporazum iz 2013. godine, kojim se, između ostalog, predviđa formiranje Zajednice srpskih opština.

„Ukoliko se ne ispuni Briselski sporazum ne da samo pada u vodu dijalog i nastavak pregovora i razgovora između Beograda i Prištine, nego se ruši i autoritet Evropske unije i ove kuće u kojoj se danas nalazimo“, istakao je on.

Naglasio je da je ključ svega da Srbi na Kosovu dobiju „neku sigurnost“ i „neka ovlašćenja“ u oblasti zdrastva, prosvete, ruralnog uređenja opština…

Jučerašnja debata održana je povodom nacrta izveštaja Odbora za odbranu i bezbednost „Zapadni Balkan – obnovljeni bezbednosni izazovi na vratima NATO“.

U ovom nacrtu Izveštaja navodi se, između ostalog, da su zvaničnici KFOR-a pregovarali o povlačenju napadača iz Banjske 24. septembra prošle godine. O tome u posebnoj vesti.

Tada je, osim Rakića, govorila i  v.d. šefa delegacije Nataša Jovanović.

Ona je ukazala na „krajnje kompleksnu realnost na Kosovu i Metohiji, fizičku, pravnu i političku ugroženost Srba na KiM, široko rasprostranjenu institucionalnu diskriminaciju u svakom pogledu – administrativnom, zakonodavnom, pravosudnom, tužilačkom, imovinskom, zdravstvenom itd“, saopštili su iz Narodne skupštine Srbije.

Zatražila je rešavanje pitanja Kosova, odnosno „političkog, pravnog i teritorijalnog problema“ dogovorom, istovremeno optužujući Prištinu da odbija implementaciju postignutih dogovora i da primenjuje jednostrane protivpravne mere.

Zahtev srpske delegacije i pismo Ane Brnabić

Osim što su učestvovali u radu Parlamentarne skupštine NATO-a, članovi delegacije Narodne skupštine Srbije organizovali su i bilateralne susrete na marginama prolećnog zasedanja u Sofiji.

Susreli su se i sa šefom američke delegacije u PS NATO Majklom Tarnerom. Njemu su uručili pismo predsednice Narodne skupštine Srbije, u kojem se poziva na to da Kosovo ne dobije status pridruženog člana.

U pismu se „pozivaju članice Parlamentarne skupštine NATO da ne usvoje odluku o dodeljivanju pridruženog statusa tzv. ‘Skupštini Kosova’, što bi predstavljalo ‘nagradu’ za bezobzirno ponašanje Prištine, koja čini sve što je u njenoj moći da opstruiše dijalog i da ne ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma“, saopštila je Narodna skupština Srbije.

Podsetimo, na 25. godišnjicu početka bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO-a odlučio je da Skupštinu Kosova unapredi iz parlamentarnog posmatrača u pridruženog člana. Da bi se ovaj proces i dovršio, ključno je upravo glasanje Parlamentarne skupštine NATO-a.

U pitanju je telo koje institucionalno deluje odvojeno od same Alijanse. No, ono je ipak važna veza između NATO-a i parlamenata zemalja članica.

Sastoji se od 281 delegata iz sve 32 zemlje članice NATO. Štaviše, u radu tela kroz status pridruženih zemalja, učestvuju i delegati iz 9 drugih zemalja plus četiri mediteranske, među kojima i Srbija, odnosno osam parlamentarnih posmatračkih delegacija, među kojima i kosovska.

Ukoliko bi se pozitivno glasalo na zahtev Prištine, ona bi sada unapredila svoj status posmatrača u pridruženog člana.

Od kosovskog ministra do predstavnika Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-aPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.