Rode: Kurti bio upoznat sa našim stavom o povezanosti članstva u SE i ZSO, iznenađen sam što je on iznenađen

Jorn Rode
Jorn Rode

Izvor: Kallxo (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Ambasador Nemačke na Kosovu, Jern Rode, kaže da nije očekivao da će premijer Aljbin Kurti biti iznenađen stavom Nemačke ili Francuske – zemalja koje kažu da Kosovo treba da pošalje nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom Ustavnom sudu, kao preduslov za članstvo u Savetu Evrope.

Rode je rekao da je Kurti svestan da je za Nemačku i Francusku slanje nacrta Asocijacije Ustavnom sudu jedini korak da se obezbedi većina glasova potrebnih za ulazak u Savet Evrope.

„Čak sam i ja iznenađen što je on bio iznenađen. Zato što je premijer Kurti razgovarao sa francuskim predsednikom Makronom, razgovarao je sa mojim kancelarom, sastao se sa mojim ministrom spoljnih poslova pre deset dana u Berlinu i imali smo istu poruku za njega: Uradite nešto za Asocijaciju i to pomaže da se obezbedi većina – rekao je Rode u intervjuu za Kallxo.com.

On je, između ostalog, dodao da je slanje nacrta Ustavnom sudu jedini način, nadajući se da će se premijer Kurti predomisliti pre sastanka Komiteta ministara država članica Saveta Evrope, za koji se očekuje da će da se održi 16. ili 17. maja 2024. godine.

„Prvo, hoće li se o tome glasati? Zato što smo rekli i izrazili svoje mišljenje da bi neuspelo glasanje bilo katastrofa. Kosovo ima jedinstvenu šansu da se uskoro pridruži. A ono što bismo mi voleli je da Kosovo donese pravu odluku, tako da bih više voleo da sada nemamo odluku, ako Kosovo ne preduzme očekivani korak koji očekujemo od njih” – dodao je Rode, na pitanje ‘da li će Kosovo ući na dnevni red Komiteta ministara, hoće li dobiti glas Nemačke’.

Prema njegovim rečima, slanje nacrta Ustavnom sudu je veoma važno da bi se obezbedio 31 glas ministara spoljnih poslova, odnosno ⅔ glasova.

Zaista morate imati sve države članice iza sebe, i to još uvek nije sigurno

Dan ranije, tačnije 08.05.2024, Kurti je rekao da neće prihvatiti Zajednicu opština sa srpskom većinom kao uslov za ulazak u Savet Evrope.

„O normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu“, rekao je Kurti. Prema njegovim rečima, ovaj zahtev nije ni principijelan, ni vredan, već je apsurdan.

„Nedostatak podrške je za žaljenje. To neće pomoći normalizaciji i dijalogu, a ne doprinosi ni demokratiji, miru i bezbednosti“, rekao je Kurti.

Pročitajte još:

Express: Italijanska ambasada – samo slanje nacrta za ZSO Ustavnom sudu stavlja Kosovo na dnevni red Komiteta ministara

Koha: Vlada Kosova ne prihvata da slanje statuta ZSO Ustavnom sudu bude uslov za članstvo u SE

Eskobar o „zabrinutosti da Kosovo možda neće imati dovoljno glasova“: ZSO i Savet Evrope su veoma povezaniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.