Express: Italijanska ambasada – samo slanje nacrta za ZSO Ustavnom sudu stavlja Kosovo na dnevni red Komiteta ministara

Savet Evrope
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ambasada Italije u Prištini je u odgovoru za Gazetu Ekspres saopštila da Kosovo može biti uključeno na dnevni red sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope samo ukoliko Vlada Kosova preduzme konkretne korake u vezi sa uspostavljanjem Zajednica opština sa srpskom većinom.

Stav zvaničnog Rima je da bi slanje Nacrta EU Ustavnom sudu poslalo snažan signal – da Vlada Kosova da želi da ispuni obavezu uspostavljanja Asocijacije i da Kosovo brine o manjinama.

„Prema našem mišljenju, slanje nacrta statuta EU Ustavnom sudu za buduću Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO), na način prihvatljiv za Sud, poslalo bi snažan signal namere Vlade da ispuni ovu obavezu i dalje demonstriralo posvećenost Kosova pravima manjina. Drugim rečima, to znači da samo konkretni koraci ka Zajednici opština sa srpskom većinom – kako je gore navedeno – treba da dovedu do uključivanja tačke Kosova na dnevni red sledećeg Komiteta ministara Saveta Evrope”, rekli su za Gazetu Ekspres iz ambasade Italije.

Ambasada Italije u Prištini je takođe istakla da Italija ohrabruje Vladu Kosova da preduzme neophodne korake za uspešno glasanje u Komitetu ministara Saveta Evrope.

„Italija podržava članstvo Kosova u Savetu Evrope (SE) i, kao što je saopšteno na nivou Kvinte, ohrabrujemo relevantne vlasti da preduzmu neophodne korake za uspešno glasanje na nivou Komiteta ministara“, rečeno je za Gazetu Ekspres.

Premijer Aljbin Kurti je danas u obraćanju na sednici Vlade Kosova, govoreći o uslovljenosti članstva Kosova u Savetu Evrope sa Asocijacijom, rekao da je takav zahtev apsurdan i da njegova vlada ne prihvata takvu uslovljenost. Štaviše, Kurti je rekao da ne može da pošalje nacrt EU Ustavnom sudu jer to nije dokument već samo non-pejper, jer nije prihvaćen krajem prošle godine u paketu zajedno sa Sporazumom o normalizaciji.

Eskobar o „zabrinutosti da Kosovo možda neće imati dovoljno glasova“: ZSO i Savet Evrope su veoma povezaniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.