Kancelarija za KiM prvo pozvala MZ da proprati slučaj, a potom: Nalogodavci Sofronijevićevog hapšenja su SAD i EU

Petković na prelazu Merdare
FOTO: Kancelarija za KiM

U prvom saopštenju: „Zahtevamo od međunarodne zajednice da se uključe i isprate slučaj uhapšenog Sofronijevića, jer Srbima na КiM Priština ne garantuje, niti poštuje ikakva prava“.

Tri sata kasnije, istim povodom: „Aljbin Кurti sa svojim specijalnim policijskim jedinicama puki je izvršilac hapšenja Srbina iz Zvečana Srećka Sofronijevića, dok su pravi nalogodavci i direktno odgovorni za njegovo pritvaranje Sjedinjene Američke Države i Evropska unija koji su ovog i mnoge druge viđene Srbe sa severa Кosova i Metohije nagnali u Кurtijevu zamku i njegove kazamate!“

Četrdesetogodišnji Srbin iz Zvečana Srećko Sofronijević uhapšen je danas na Brnjaku prilikom pokušaja prelaska ovog prelaza sa Kosova u centralnu Srbiju.

U međuvremenu mu je određen 48-časovni pritvor a kosovske vlasti terete ga za podrivanje ustavnog poretka Kosova, potvrdio je za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.

„Pokušaj ubistva“ i „poziv na otpor“, uz „napad na službeno lice“, neka su od dela koja mu se stavljaju na teret.

Sofronijević ranjen tokom akcije Specijalne policije u Zvečanu 2021.

Inače, u pitanju je Zvečanac koji je 13. oktobra 2021. godine bio ranjen u leđa tokom akcije Specijalne policije Kosova u ovoj opštini.

Srpske vlasti su optužile Kosovsku policiju za neosnovano ranjavanje. Kosovska strana je tada navela da tek treba da se utvrdi sa koje strane je metak došao. Prema svedočenjima više meštana, on nije bio učesnik u protestima tada.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju sada njegovo hapšenje povezuju upravo sa tim slučajem.

„Priština tereti Srećka Sofronijevića za navodno kršenje tzv. ustavnog poretka tzv. Кosova, samo zato što je branio svoj dom kada je Rosu 13. oktobra 2021. upala u Zvečan i bacala suzavac na Srbe i tada upucala Srećka koji je bio životno ugrožen“, naveli su u drugom saopštenju danas.

„Kurtijev zulum, Vučićeva molba i nemo posmatranje SAD i EU“

Za razliku od prethodnog saopštenja, u najnovijem, Kancelarija za KiM, pored kosovske vlasti, neposredno optužuje SAD i EU.

„Srpski otpor Кurtijevom zulumu doveo je i do mirnih protesta i barikada kao izraza vapaja srpskog naroda da ih međunarodna zajednica čuje. Da budemo sasvim precizni, EU i SAD su 28. decembra 2022. godine dali čvrste pisane garancije državnom rukovodstvu Srbije da neće biti hapšenja niti progona Srba sa severa Кosova i Metohije zbog učešća na mirnim protestima i barikadama kojima su samo branili svoj kućni prag“.

Podsetivši na tačku 4 tadašnjeg saopštenja posrednika SAD i EU (“Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Кosova koji su potvrdili da nema listi kosovskih Srba za hapšenje ili procesuiranje zbog učešća na mirnim protestima/barikadama”), podsećaju i na ono što je predsednik Srbije više puta ponovio:

„Upravo zbog ovih garancija i reči koju su dale najmoćnije države sveta, predsednik Aleksandar Vučić zamolio je Srbe sa severa КiM da barikade povuku, što su oni i učinili, nevoljno, ali slušajući svoju državu Srbiju i svog predsednika, ali i tada upozoravajući čitav svet da Priština neće stati i da će biti izloženi brutalnom progonu“.

Međutim, od tog trenutka, navodi dalje ova kancelarija: „Traje neprekinuti teror i hapšenja svih viđenih Srba sa severa Кosova i Metohije, dok i Evropska unija i SAD nemo posmatraju ovaj progon srpskog naroda, praveći se nevešti da se 28. decembar 2022. nije dogodio“.

„Zbog njihovih laži, obmana i licemerstva, još jedna čestita srpska glava nalazi se u Кurtijevom kazamatu, postajući žrtvom ne samo Aljbina Кurtija, već međunarodnih sila koje misle da mogu da se igraju životima našeg naroda u pokrajini i da gaze dogovore i sporazume koje su sami doneli i garantovali.Danas smo svedoci da garancije i reč najmoćnijih zemalja sveta padaju pred silom i terorom Prištine, a da prava i pravde za Srbe na Кosovu i Metohiji nema“.

Šta se događalo danas, opširnije u:

SL o hapšenju Sofronijevića: Umesto da uhapse onog ko mu pucao u leđa, hapse…Kancelarija za KiM o Sofronijevićevom hapšenju: Da se uključi međunarodna zajednica jer se Srbima…

Na Brnjaku uhapšen Srbin, bio ranjen 2021, tokom akcije Specijalne policije

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.