SL o hapšenju Sofronijevića: Umesto da uhapse onog ko mu pucao u leđa, hapse njega, 80 viđenih Srba na listi za hapšenje

FOTO: KoSSev

Na Kurtijevoj listi za hapšenje povodom napada na ustavni poredak nalazi se više od 80 ljudi, od kojih su neki lekari, privrednici, politički predstavnici srpskog naroda, direktori javnih institucija i ustanova, saopštila je Srpska lista.

Ona je ovako reagovala na današnje hapšenje 40-godišnjeg Srećka Sofronijevića.

Prema njihovim informacijama, on je uhapšen na putu ka centralnoj Srbiji, a ne prilikom pokušaja da preko Brnjaka uđe na Kosovo, što je zvanična informacija iz Kosovske policije.

Hapšenje, kao i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, vide kao nastavak terora kosovskih vlasti.

„Optužba za napad na ustavni poredak je, podsećamo, deo plana Aljbina Кurtija da se svi viđeni Srbi proteraju sa severa Кosova i Metohije. Na toj listi za hapšenje povodom napada na ustavni poredak nalazi se više od 80 ljudi, od kojih su neki lekari, privrednici, politički predstavnici srpskog naroda, direktori javnih institucija i ustanova“, saopštila je Srpska lista. 

„Pitamo se da li je ovo hapšenje nastavak represije režima Aljbina Кurtija kroz neosnovana i proizvoljna hapšenja kakva smo gledali mesecima unazad i da li je praksa neosnovanih hapšenja standard koji preporučuje Prištinu za članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, a posebno Savetu Evrope. Gde to još u Evropi se ljudi hapse zbog svoje etničke pripadnosti?“

Umesto da uhapse onog ko mu je pucao u leđa, hapse žrtvu

Inače, u pitanju je Zvečanac koji je 13. oktobra 2021. godine bio ranjen u leđa tokom akcije Specijalne policije Kosova u ovoj opštini.

Srpske vlasti su optužile Kosovsku policiju tada za neosnovano ranjavanje. Kosovska strana je tada navela da tek treba da se utvrdi sa koje strane je metak došao. Prema svedočenjima više meštana, on nije bio učesnik u protestima tada.

„Da paradoks bude veći, umesto da danas porodica Srećka Sofronijevića i on gledaju kako se hapsi onaj koji je za malo ubio gospodina Sofronijevića oktobra 2021. oni danas gledaju kako se neosnovano hapsi gospodin Sofronijević za jedno od najtežih krivičnih dela“, navodi Srpska lista dalje.

Kao i Kancelarija za KiM, i oni su pozvali međunarodne predstavnike, pre svega iz zemalja Кvinte, Euleks i UNMIK da hitno reaguju .

„I da spreče ugnjetavanje gospodina Sofronijevića i naših građana uopšte, te omoguće njegovo puštanje na slobodu i pravo da se od lažnih optužbi brani sa slobode“, piše u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.