KP potvrdila, Sofronijević se tereti za „teško ubistvo u pokušaju“, „napad na službeno lice“, „huliganstvo“…

FOTO: KoSSev

Nakon današnjeg hapšenja 40-godišnjeg Srbina Srećka Sofronijevića prilikom pokušaja prelaska Brnjaka, večeras je Kosovska policija izdala zvanično saopštenje. U njemu su se u jednom delu posredno dotakli demantija navoda srpskih izvora.

Potvrdili su da je identifikovan sa kosovskim dokumentima, i da se sumnjiči za više krivičnih dela: „teško ubistvo u pokušaju“, „napad na službeno lice“, „posedovanje, kontrola ili neovlašćeno držanje oružja“, „poziv na otpor, učešće u nemirima i huliganstvo“, „uništavanje ili oštećenje imovine i dr“, koja su počinjena (sumnja se) tokom 2021.

„Ova krivična dela za koja je osumnjičen, nisu mirni protesti kako se navodno i pogrešno izveštava“, stoji u policijskom saopštenju.

„Sve radnje sprovedene su u saradnji i koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, prema čijem je ovlašćenju osumnjičenom određeno zadržavanje do 48 sati“, navela je Kosovska policija.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani u ranijoj izjavi za KoSSev neposredno nakon hapšenja, kazao je da se Sofronijević tereti za „remećenje Ustavnog poretka Kosova“, ne preciziravši konkretna krivična dela, te da je uhapšen na samom prelazu prilikom pokušaja da izađe sa Kosova.

Prema srpskim izvorima, u automobilu se sa njim, nalazila najuža porodica, a akcenat je stavljen na njegovu nevinost, odnosno krivicu Prištine, SAD i EU.

Srećko Sofronijević je Zvečanac koji je 13. oktobra 2021. godine bio ranjen u leđa tokom akcije Specijalne policije Kosova u ovoj opštini.

Srpske vlasti su optužile Kosovsku policiju tada za neosnovano ranjavanje. Kosovska strana je tada navela da tek treba da se utvrdi sa koje strane je metak došao. Prema svedočenjima više meštana, on nije bio učesnik u protestima tada.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju povezala je njegovo hapšenje upravo sa tim slučajem.

„Priština tereti Srećka Sofronijevića za navodno kršenje tzv. ustavnog poretka tzv. Кosova, samo zato što je branio svoj dom kada je Rosu 13. oktobra 2021. upala u Zvečan i bacala suzavac na Srbe i tada upucala Srećka koji je bio životno ugrožen“, naveli su u drugom saopštenju danas.

Šta se događalo, čitajte u:

Kancelarija za KiM prvo pozvala MZ da proprati slučaj, a potom: Nalogodavci Sofronijevićevog hapšenja…

SL o hapšenju Sofronijevića: Umesto da uhapse onog ko mu pucao u leđa, hapse…Kancelarija za KiM o Sofronijevićevom hapšenju: Da se uključi međunarodna zajednica jer se Srbima…

Na Brnjaku uhapšen Srbin, bio ranjen 2021, tokom akcije Specijalne policije

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.