Kancelarija za KiM o Sofronijevićevom hapšenju: Da se uključi međunarodna zajednica jer se Srbima na KiM ne poštuju prava

Foto: Kancelaija za KiM
Foto: Kancelaija za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju potvrdila je takođe hapšenje 40-godišnjeg Srbina Srećka Sofronijevića iz Zvečana, kvalifikujući slučaj kao zastrašivanje, uz zahtev da se u slučaj uključi i međunarodna zajednica. On je u jesen 2021. godine bio ranjen vatrenim oružjem tokom akcije specijalne Kosovske policije u Zvečanu.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani potvrdio je prethodno za KoSSev ovo hapšenje, rekavši da se on tereti za „remećenje Ustavnog poretka Kosova“, da je uhapšen na samom prelazu prilikom pokušaja da uđe na Kosovo i da je na saslušanju.

On je uhapšen oko podneva na samom prelazu, pri ulasku na Kosovo.

Sofronijević je u trenutku hapšenja bio sa suprugom, sada je saopštila Kancelarija za KiM, a supruga je bila „očevidac ove najnovije represije kosovske policije“.

Obezbeđen je advokat uhapšenom Srbinu, koji će proveriti sve elemente ovog slučaja, potvrđuje takođe Kancelarija za KiM, a od međunarodne zajednice zahtevala je da se diplomate uključe i isprate slučaj.

„Jer Srbima na КiM Priština ne garantuje, niti poštuje ikakva prava“, navode.

Evo šta je Kancelarija za Kosovo i Metohiju još saopštila u vezi sa Sofronijevićem:

„Reč je o Srbinu koji je teško ranjen 13. oktobra 2021. godine od strane pripadnika Кurtijeve Rosu policije koja je tada upala na sever Кosova i Metohije kako bi izazvala incidente. Sofronijević se mesecima oporavljao od posledica ranjavanja, a metak je tada primio dok su pripadnici Rosu bacili suzavac u njegov komšiluk, a on pokušao da skloni dete.

Iako je on mirno nastavio da živi u svom domu sa porodicom, ne želeći da napusti sever Кosova i Metohije, današnje privođenje nastavak je zastrašivanja i provokacija kojima je izložen s ciljem da napusti svoje ognjište, ali i da se pošalje poruka srpskom narodu na ovim prostorima da nikad neće imati mira, dok god je Кurti na vlasti“.

Reagovala je i Srpska lista koja navodi da se hapšenje dogodilo dok je Sofronijević išao ka Srbiji.

SL o hapšenju Sofronijevića: Umesto da uhapse onog ko mu pucao u leđa, hapse njega, 80 viđenih Srba na listi za hapšenjePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.