Godišnjica zauzimanja opštinskih zgrada na Severu i Vučićevog „nikada većeg“ mitinga u Beogradu

Tačno pre godinu dana jake snage specijalne kosovske policije uvele su albanske gradonačelnike, uz upotrebu sile, u zgrade Privremenih opštinskih organa tri severne opštine – Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Dok je, predsednik Srbije držao miting u Beogradu, kojem je prisustvovao i veliki broj Srba sa Kosova zaposlenih u srpskim institucijama, ne Severu Kosova usledila je nova kriza.

Dolazak novih gradonačelnika albanske nacionalnosti koji su pobedili na prethodno održanim lokalnim izborima, a koje su Srbi bojkotovali, označio je novi zvuk sirena za uzbunu, a potom i okupljanje građana srpske nacionalnosti ispred opštinskih zgrada, koji su se tome protivili.

Usledila je serija incidenata u kojima je lakše povređeno više desetina građana i nekoliko pripadnika Kosovske policije.

Demolirana su policijska vozila, a jedno je čak i zapaljeno. Korišćeni su suzavac i šok bombe, a u Zvečanu su se čuli i meci, dok su u Leposaviću građani na kratko postavilii barikadu.

Jake snage Kosovske policije tog dana skinule su zastave Srbije sa opštinskih zgrada i postavile kosovske, dok je zaposlenima u Privremenim organima bilo onemogućeno da se vrate na svoja radna mesta.

Događaji 26. maja prošle godine bili su uvertira za ono što se dogodilo svega par dana kasnije, odnosno nakon što se, kako je to srpski predsednik kazao na mitingu „sve muško sa KiM“, vratilo iz Beograda.

Tog 29. maja došlo je do novog sukoba većih razmera. Ovog puta između veće grupa okupljenih građana ispred opštinske zgrade u Zvečanu i pripadnika KFOR-a.

Šta se tada dogodilo pogledajte u videu ispod:Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.