Svečlja ponovo na Gazivodama: Početkom meseca veslao u kajaku, sada vozi bicikl

FOTO: Fejsbuk Dželjalj Svečlja
FOTO: Fejsbuk Dželjalj Svečlja

Dželjalj Svečlja je sačekao poziv Biciklističkog saveza Kosova da bi uz Gazivode, do Južne Mitrovice, proputovao i kao biciklista i to u društvu još jednog ministra, generalnog direktora policije, zamenice ministra i poslanice. Početkom maja je veslao.

„Na poziv Biciklističkog saveza Kosova i grupe biciklista ‘Maraklji’, zajedno sa ministrom Eljbertom Krasnićijem, zamenikom ministra Dauljinom Osmani, generalnim direktorom policije Gazmendom Hodžom, poslanicom Fitore Pacoli, danas smo biciklom prešli rutu od Brnjaka do Mitrovičkog tunela, ukupno 35,8 km“, pohvalio se danas kosovski ministar unutrašnjih poslova (Xhelal Sveçla).

Kaže da je tokom celog puta, među ovim biciklistima „vladala sportska atmosfera“. No, imalo je prostora i za sledeću poruku:

„U čast heroja Envera Zumberija, na mestu gde je pao i gde se nalazi spomen-ploča, odali smo minut ćutanja. Njegova žrtva i heroj Afrim Bunjaku i zalaganje svih njihovih kolega, omogućili su nam da uživamo u ovoj aktivnosti i prirodnim lepotama jezera Ujman (Gazivode, prim.red.) i okolnih planina“, saopštio je Svečlja.

Početkom maja je veslao kao kajakaš i to od Radoičićevog pontona, čiju je vilu, ministarstvo kojim rukovodi, prošle godine zauzelo.

Na Jarinju Srbi najavili veće okupljanje ali izostalo

Sa druge strane, iako danima najavljivan kao veći skup podrške Srbima sa Kosova na Jarinju, i to od strane liste organizacije, uz navodnu dozvolu MUP-a Srbije, prema izveštaju medija koji su se danas zatekli na ovom drugom prelazu na Severu, nije bilo više od 20 do 30 učesnika.

KFOR danas pojačao vidljivost

Inače, danas je na terenu severnog Kosova bilo uočeno vidljivo pojačano prisustvo vozila KFOR-a, i to bornih kola, a videli su se čak i u gradskom rejonu Mitrovice.

Juče je komandant KFOR-a, general-major Ozkan Ulutaš, održao odvojene sastanke sa kosovskim ministrom odbrane, Ejupom Maćedoncijem (Ejup Maqedonci), kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani, te sa premijerom Aljbinom Kurtijem. Čelnik KFOR-a poručio je Kurtiju da treba izbegavati jednostrane akcije koje bi mogle da pogoršaju tenzije, ali mu je i „jasno stavio do znanja“ da je uloga KFOR-a od suštinske važnosti za stabilnost, te da treba obezbediti odgovarajuću koordinaciju među svim relevantnim akterima.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.