Za danas najavljen „protest podrške Srbima sa Kosova“; KP: tu smo da održimo javni red ukoliko dođe do incidenta

jarinje kossev
FOTO: KoSSev

Protest s ciljem pružanja podrške Srbima na Kosovu najavljen je za danas u 12.44 časova na prelazu Jarinje – tako bar se kaže u saopštenju više organizacija. I dok kosovski MUP poziva putnike da izbegavaju prelaze sa Srbijom, iz Kosovske policije poručuju da su njihovi službenici spremni da održe javni red i mir, ukoliko dođe do bilo kakvog incidenta.

Protest na ovom prelazu, odnosno nedaleko od istog iz pravca Raške, za danas su najavili „Inicijativa Srba sa KiM Sloboda od straha“, „Sabor univerzitetskih profesora“, „Narodni pokret za Vaskrs Srbije“, „Društvo srpskih domaćina“, „Glas Metohije“ i „Kosovski božur“, i isti je odobren od strane MUP-a Srbije.

Najavljen je kao miran protest sa kojeg će se poslati podrška Srbima koji žive na Kosovu.

„Organizujemo mirni protest kako bismo Srbima sa Kosova i Metohije dali snage i iskrenu podršku da opstanu i tako smanjimo mogućnost finalnog egzodusa koji sve više postaje surova realnost, posebno informacija da su mnogi poslali već svoju decu u unutrašnjost Srbije, što znači da nada za opstanak na vekovnim ognjištima biva sve tanja“, naveli su organizatori.

Izlistali su ukupno 10 zahteva, a između ostalog, traže da Republika Srbija „proglasi okupaciju KiM“, ali i to da se raseljeni Srbi od ’99. godine vrate na Kosovo.

Zahtevaju i da se srpska policija i carina povuku sa „izmišljenih nezakonitih prelaza“ i omogući sloboda kretanja, te da se prestane sa „hapšenjima i napadima na ljude i imovinu.

Traže ujedno da „Patrijarh stoluje u Peći“ i „vrati sabornost našeg živa na KiM“, da se osigura bezbednost i opstanak pravoslavnih i drugih svetinja i obnove one koje su urušene.

Jedan od zahteva je i ujedinjenje svih u Srbiji u procesu „odlučivanja o sudbini KiM“, dok ujedno traže da Vlada Srbije raspiše izbore na Kosovu na kojima bi učestovali kako Srbi, tako i Albanci i druge zajednice.

„Izbegavajte prelaze sa Srbijom“

Uoči održavanja najavljenog protesta Centar za upravljanje prelazima pri kosovskom MUP-u pozvao je građane da izbegavaju putovanje preko prelaza sa Srbijom.

„Obaveštavaju se svi građani koji planiraju da preko Srbije putuju preko graničnog prelaza da su za sutra, 25.05.2024. godine, najavljeni protesti. Preporučujemo vam da koristite druge granične prelaze za promet“, naveli su.

KP spremna ukoliko dođe do incidenta

Osim Centra za upravljanje prelazima, sa najavom održavanja protesta upoznat je i region Sever Kosovske policije.

„Mi imamo informacije da će se nešto dogoditi na granici sa srpske strane“, kazao je za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije regiona Sever.

Eljšani nije konkretno odgovorio na pitanje da li se planira preduzimanje konkretnih akcija, odnosno dodatnih mera, već je naveo da policija ima dovoljno službenika na Severu Kosova.

Ipak, dodao je:

„Kosovska policija je tu da bi održala javni red i mir u slučaju da dođe do bilo kakvog incidenta“.

Komandant KFOR-a danas odvojeno sa Osmani, Kurtijem, Maćedoncijem: Stavio im do znanja da je uloga KFOR-a od suštinske važnosti za stabilnostPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.