Komandant KFOR-a danas odvojeno sa Osmani, Kurtijem, Maćedoncijem: Stavio im do znanja da je uloga KFOR-a od suštinske važnosti za stabilnost

Kurti Ozkan Ulutaš
FOTO: KFOR

Komandant KFOR-a, general-major Ozkan Ulutaš, održao je danas seriju sastanaka sa najvišim prištinskim zvaničnicima. Povod za susrete bila je, kako je to samo KFOR saopštio, prošlonedeljna akcija Kosovske policije na Severu Kosova u kojoj su zatvorene srpske finansijske institucije. Čelnik KFOR-a poručio je Kurtiju da treba izbegavati jednostrane akcije koje bi mogle da pogoršaju tenzije, ali mu je i „jasno stavio do znanja“ da je uloga KFOR-a od suštinske važnosti za stabilnost.

Kosovska policija zatvorila je u ponedeljak sve poštanske štedionice na Severu – ukupno pet, te Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije, zaplenivši preko dva miliona evra u različitim valutama, uz dokumentaciju i isterivanje radnika.

Na više mesta gde je sprovedena ova akcija prisustvovali su i pripadnici EULEX-a. Takođe, na najmanje dva mesta, bilo je vidljivo vozilo KFOR-a, tzv. tim „LM“ koji služi za prikupljanje informacija na terenu.

Iz KFOR-a su, međutim, naveli da nisu učestvovali u akciji policije, kao i da su o istoj bili obavešteni neposredno pre njenog početka.

Akcija je izazvala seriju negativnih reakcija međunarodnih zvaničnika na račun Prištine, u kojima su kritikovali kosovsku vlast zbog načina sprvođenja još jedne jednostrane akcije, kako su kazali, koja samo može dodatno eskalirati situaciju.

Slične poruke danas je kosovskom premijeru preneo i komandant KFOR-a.

„General-major Ulutaš je istakao da treba izbegavati jednostrane akcije koje bi mogle da pogoršaju tenzije i da treba obezbediti odgovarajuću koordinaciju među svim relevantnim akterima“, poručuju iz KFOR-a.

Komandant ove misije NATO-a ujedno je ponovio „čvrstu“ posvećenost celokupnog osoblja KFOR-a da nastavi da sprovodi mandat misije UN:

„Da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja – u svakom trenutku i nepristrasno“.

Ponovio je i punu podršku NATO-a dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja, za dobrobit svih zajednica.

Komandant KFOR-a je ujedno „jasno stavio do znanja“ kosovskom premijeru, da je „uloga KFOR-a i dalje od suštinske važnosti za regionalnu stabilnost i da misija koju vodi NATO održava vidljiv i fleksibilan stav na terenu koji nam omogućava da efikasno odgovorimo na bilo koji relevantan razvoj bezbednosti“.

„Kao odgovor na prošlogodišnje nasilje, napravili smo najveće pojačanje KFOR-a u poslednjoj deceniji, rasporedivši skoro 1.000 dodatnih vojnika. Učetvorostručili smo prisustvo KFOR-a na Severu Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i duž administrativne granične linije“, poručio je Ulutaš.

Kurtiju je ujedno kazao da je za „kretanje napred ka trajnoj stabilnosti širom Kosova potrebno više od prisustva KFOR-a“.

„Kao što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao u Prištini prošlog novembra – ‘stabilnost u regionu zavisi od toga da sve strane izaberu diplomatiju umesto nasilja i od poštovanja postojećih obaveza“.

Prištinski zvaničnici nakon sastanka o bezbednosnoj situaciji, ali ne i o akciji na Severu

Osim sa kosovskim premijerom, Ulutaš se danas sastao i sa kosovskim ministrom odbrane, Ejupom Maćedoncijem (Ejup Maqedonci) i kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani o čemu su izvestili ovi zvaničnici.

Međutim, niko od njih u svojim saopštenjima nije pomenuo prošlonedeljnu akciju policije na Severu.

Kosovski ministrar odbrane poručio je da je u razgovoru sa Ulutašom izrazio zahvalnost trupama KFOR-a, te da mu se ujedno zahvalio na dosadašnjoj „visokoj saradnji sa Kosovskim bezbednosnim snagama, u funkciji bezbednosti zemlje“.

Prenosi da mu je Ulutaš „izrazio zadovoljstvo zbog dosadašnjih dostignuća Ministarstva odbrane, kao i spremnost da se nastavi međusobna koordinacija po pitanjima od zajedničkog interesa u okviru aktuelnih dešavanja i njihovog uticaja na bezbednosno okruženje“.

Osmani je takođe navela da je sa Ulutašom razgovarala o bezbednosti na Kosovu.

Kaže i da joj je komandant KFOR-a izneo procene bezbednosne situacije i obavestio je o „akcijama koje se preduzimaju u tom pravcu“.

Osmani mu se, sa druge strane, zahvalila na „ličnom zalaganju, kao i svim vojnicima KFOR-a, za očuvanje mira i bezbednosti u zemlji“.

Za Kurtija važna koordinacija sa KFOR-om

Večeras se saopštenjem oglasio i Kurti, takođe navodeći da su razgovarali o bezbednosnoj situaciji, pritom, pomenuvši i potrebu za koordinacijom.

„Na sastanku je ocenjeno da su komunikacija i redovni sastanci u službi što bolje koordinacije bezbednosnih institucija. Premijer je zahvalio komandantu Ulutašu na dobroj saradnji, na njegovoj i KFOR-ovoj ulozi i doprinosu bezbednosti i miru“, poručio je Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.